ГлавнаяБлоги

Чи варто дозволяти продаж права оренди землі?

Хочу висловитися щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку орендних відносин на землю», який нещодавно розробили у Держгеокадастрі. Однією з центральних норм законопроекту є надання орендарю можливості продавати право оренди.

Фото: Макс Требухов

Ця пропозиція не є новою. Розмови про введення права оренди у ринковий обіг ведуться вже багато років.

І це цілком зрозуміло, адже в умовах мораторію на відчуження сільськогосподарських земель землекористувачі позбавлені можливості використовувати землю в якості застави. Це, у свою чергу, суттєво зменшує можливості для кредитування аграрного сектора. Тому для орендарів землі це вигідна норма.

Але подивимось на цю ситуацію очами власника земельної ділянки. Людина домовлялась з конкретним господарством про оренду власної ділянки. А потім дізнається, що у ділянки вже новий орендар. Причому власника про те, чи хоче він укладати договір оренди з іншою особою, ніхто не питав. І ще велике питання, чи буде новий орендар виконувати договір.

Рік тому дуже влучно про це питання на «Економічній правді» висловився мій колега по Аграрному комітету ВР минулого скликання Михайло Апостол (що цікаво, теж з приводу подібного законопроекту, розробленого Держземагентством):

«Спробуйте уявити: ви передали квартиру у найм одній особі і несподівано виявляєте, що у ній живе десять інших людей, яким продали право найму. Вам сподобається ця ситуація? Напевно, що ні. А чим селяни гірші?».

Коментарі зайві.

Власники земельних паїв і так часто мають великі проблеми з орендарями. І орендна плата іноді виплачується не так, як визначено в договорі, і ділянка використовується не завжди з використанням ґрунтозахисних технологій. А у разі прийняття законопроекту орендар взагалі отримає змогу відмовитись від виконання усіх  своїх обов’язків, просто продавши право оренди.

Якщо підсумувати усі зауваження до законопроекту, на мій особистий погляд, він у запропонованій редакції не тільки не вирішує існуючі проблеми оренди землі, але й, що дуже прикро, надає суттєві приводи для зловживань обом сторонам договорів оренди землі.

В мене складається враження, що розробники, на жаль, зібрали в купу велику кількість проблем, пов’язаних з орендою землі, і знайшли найпростіші шляхи для їх вирішення, не замислюючись глибоко над тим, як будуть працювати запропоновані норми.

Олег Кулініч Олег Кулініч , депутат Верховної Ради, група "Відродження"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram