Агенти абсурду. Як мисливців за вкраденими активами наділили корупційними повноваженнями

Центральний орган виконавчої влади по боротьбі з корупцією, що може займатись комерційною діяльністю. Абсурд, скажете? Аж ніяк! Такі положення містить законопроект, який у середу у Києві презентували у якості «громадськості» представники Мін'юсту, ГПУ та Центру протидії корупції.

Фото: Макс Левин

Автори законопроекту переконують, що Україні потрібне чергове (вже не четверте?) Національне агентство з питань розшуку та розпорядження активами, що набуті злочинним шляхом. Апетити авторів законопроекту просто таки вражають.

По-перше, штат агентства – 100 осіб. А чому вже не 300? Планується ще й створення регіональних філій. Функціонуватиме агентство не лише за рахунок коштів платників податків, а ще й за рахунок міжнародної технічної допомоги. Хоча органам державної влади закон забороняє отримувати фінансування із будь-яких джерел, окрім бюджету.

Більше того, саме агентство, по суті, планують наділити функціями … комерційної організації.

За свою роботу «мисливці за вкраденим» отримуватимуть комісійну винагороду у розмірі 25% (!) повернутих коштів, отриманих злочинним шляхом. Перепрошую, навіть найбільш аморальні колекторські компанії беруть за свої послуги менше, ніж планує отримувати Національне агентство.

Це далеко не перша абсурдна норма, що регулює діяльність цього агенства. Приміром, воно може отримати право розпоряджатись чужим майном, а також реалізовувати його – до вироку суду. Не велика біда, якщо «агенти» реалізують, наприклад, конфіскований буряк або картоплю. Але щось мені підказує, що будуть торгувати саме будинками та земельними ділянками. І все це до вироку суду.

Крім того, законом передбачений й інший непоганий вид заробітку «агентам». Вони матимуть право користуватись конфіскованими грошима. Тобто, тимчасово вилучати гроші, начебто отримані злочинним шляхом, класти їх на депозит, і до вироку суду отримувати із цих коштів стабільні непогані відсотки. Законопроектом це просто не заборонено, а й передбачено як окреме можливе джерело фінансування діяльності «агентів». Легкі гроші!

Це тільки поверхневий аналіз пропозиції, яку сьогодні із пафосом презентували у Києві під виглядом ефективного способу для повернення вкрадених грошей.

Як бачимо, піар на тему боротьби із корупцією вже давно став важливішим за реальну боротьбу із корупцією. За минулий рік вдалося повернути … аж 8 тисяч гривень коштів, отриманих злочинним шляхом.

Ми вже маємо відповідні управління із повернення активів і при МВС, і при НБУ, і при СБУ. Не простіше, все ж таки, почати реальну боротьбу із корупцією, ніж створювати черговий орган державної влади із незрозумілими функціями, антиконституційними повноваженнями і роздутим штатом?

В якості пропозиції пропоную представникам Мінюсту та ГПУ вийти з ініціативою створити додатково Національне агентство, що повертатиме золото Компартії і окремо – Національне агентство, що повертатиме золото Гетьмана Полуботка.

І обов’язково не забути повідкривати численні регіональні управління.

Владимир Пилипенко Владимир Пилипенко , Представитель Украины в Венецианской комиссии 2013-2017, кандидат юридических наук
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram