Півроку децентралізації на Полтавщині

Процес децентралізації в Україні продовжується. Але концентрація лише на об’єднанні громад, змаганні за кількість може закінчитися плачевно, якщо не приділити уваги раніше створеним громадам. Перші ознаки невдоволення з’явилися на Полтавщині5 лютого минулого року прийнято Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад», у травні почалася активна робота з децентралізації, а вже у жовтні пройшли перші вибори у 159 об’єднаних громадах. Ситуація значно відрізняється у різних регіонах – наприклад, у Хмельницькій області створено 22 громади, в той час як у Харківській – лише одна. Тому 159 громад нерівномірно розповсюджені серед 24 областей України.

Фото: Надано автором

Полтавська область входить до переліку «лідерів» за кількістю об’єднаних громад. У 2015 році в області створено 12 громад, у березні цього року вибори пройшли ще у двох громадах. Держава намагається підтримувати громади, зокрема надаючи кошти на розвиток інфраструктури. Частка цих коштів, особливо у невеликих громад, є значною в порівнянні з бюджетом об’єднаної громади, складаючи до половини бюджету.

Процес децентралізації, окрім правових моментів, викликає подальші повсякденні проблеми управління та співжиття. Яким чином громади будуть співіснувати? Як враховуватимуться інтереси різних громад? Чи не будуть ображені «менші» громади? Може здатися, що це питання рівня дитячого садка, однак оминаючи їх, ставиться під загрозу сама децентралізація.

Чи зможуть об’єднані громади стати запорукою європейського розвитку України? Джерело зображення – сайт gazeta.zn.ua

В результаті об’єднання утворилися абсолютно різні громади: у Полтавській області є і з населенням у 2 тисячі осіб, і у 15 тисяч, є такі, що охопили колишній район, а є ті, що об’єднали лише два села. Громади різні, тож не дивно, що у них виникають проблеми та запитання після об’єднання.

Шишацька об’єднана громада у Полтавській області включила до свого складу всю колишню територію району, за виключенням трьох населених пунктів. І от у третьому за чисельністю у районі селі Сагайдак 7 квітня відбулися громадські слухання, темою яких став вихід зі складу об’єднаної громади. Селяни нарікають, що об’єднання не виправдало очікувань і в майбутньому може стати лише гірше. Ситуацію ускладнює те, що в.о. старости подав заяву на звільнення у зв’язку з досягненням пенсійного віку. Жителі села на чолі з місцевим фермером зібрали 875 підписів (з близько 1100 з правом голосу) за вихід з об’єднаної громади. Як вирішиться питання села поки невідомо. Механізму виходу громади зі складу об’єднаної громади поки не існує, та власне не існувало поки і прецедентів.

Зрозуміло одне, що децентралізація не повинна концентруватися виключно на процесі об’єднання, залишаючи поза увагою вже сформовані громади. В такому разі потік невдоволених буде збільшуватися з вимогою повернути все як було. Новим громадам потрібна не лише фінансова підтримка, але і розуміння, що вони роблять правильно, і дороговкази, що допоможуть пережити період адаптації до нових умов.

Костянтин Донченко Костянтин Донченко , Експерт Аналітичного центру «Бюро економічних та соціальних досліджень»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram