ГлавнаяБлогиБлог Ірини Сисоєнко

Передача права закупівлі лікарських засобів міжнародним агенціям – шанс кардинально змінити медицину

Ми маємо першу серйозну перемогу – парламент підтримав Закон щодо передачі закупівель ліків міжнародним організаціям. Процес його підготовки та прийняття був достатньо непростим, оскільки спочатку було подано 8 різних законопроектів. Проте в ході перемовин, нам вдалось знайти компроміс.

Народні депутати, представники громадських організацій, Міністерства охорони здоров’я підготували спільний законопроект під №2150. Закупівля ліків через міжнародні організації – це шанс для українських пацієнтів отримати лікарські засоби за якість, безпеку, ефективність яких будуть відповідати ВООЗ, ЮНІСЕФ, це реальний механізм, який оптимізує отримання пацієнтами ліків та допоможе знищити корупцію в галузі. Цей закон дає низку можливосте та гарантій для українських пацієнтів.

По-перше, усі закупки будуть проводитись виключно через міжнародні спеціалізовані фонди, організації та механізми ООН (ВООЗ, ЮНІСЕФ).

По-друге, лікарські засоби будуть реєструватись за спрощеною процедурою, що суттєво скоротить час для отримання їх пацієнтами. Строк реєстрації складатиме близько двох тижнів.

По-третє. Ввезення медикаментів передбачено за спрощеною процедурою, для чого необхідний виключно сертифікат якості лікарського засобу від виробника. Ліцензія на імпорт лікарських засобів не потрібна.

По-четверте. Між Міністерством охорони здоров'я України та міжнародними організаціями будуть укладатись відповідні міжнародні договори про проведення закупівель.

І останнє на чому треба наголосити – норми Закону мають тимчасовий характер, до 31 березня 2019 року, і цей період має бути використаний для переформатування сфери охорони здоров’я в цілому.

Прийняття нового Закону про державну закупівлю лікарських засобів необхідне для того, щоб побудувати ефективну медичну систему в середині країні.

В той же час, щоби прийнятий Закон став дійсно благом для українських пацієнтів, необхідно прийняти Постанову КМУ, в якій прописати деталізацію всіх дій зі сторони Міністерства охорони здоров’я та інших органів державної влади.

Ірина Сисоєнко Ірина Сисоєнко , Народний депутат України. Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram