ГлавнаяБлогиБлог Ігоря Ткачука

Чергове необдумане рішення щодо валютних переказів

Згідно Постанови НБУ від 16 вересня 2013 року, банківські перекази в іноземній валюті на адресу іншої особи в межах України будуть зараховуватися на рахунки одержувачів у гривневому еквіваленті. Такий захід Нацбанку щодо примушеної любові до національної валюти не перший. Постановою від 6 червня 2013 року він зобов'язав конвертувати всі перекази з-за кордону в Україну в гривні. Тобто, ще до літа українці отримували переказані закордонними родичами євро і долари, як гривні. А самих відправників просили одразу вказати гривневий еквівалент переказаної валюти.

У даному випадку постає запитання – на якому етапі будуть конвертуватися кошти, які переказуються? Адже від цього залежатиме розмір гривневого еквіваленту.

За статистикою НБУ, у минулому році грошові перекази українців за кордоном склали суму 7,5 мільярдів доларів. У першому півріччі нинішнього року обсяг грошових переказів в Україну склав 2,2 мільярдів доларів. Завдяки таким переказам і переведенням у гривневий еквівалент, на курсових різницях НБУ отримає чималі надходження. А населення – навпаки, втратить.

Такі обмеження можуть призвести до того, що народ менше переказуватиме валюту в Україну і перейде в «тінь».

Крім того, вищезазначені постанови породжують іншу проблему – повернення валютних депозитів з проблемних банків. Таким чином, блокується можливість виведення з них валюти. Якщо раніше можна було перекинути валютний депозит з рахунку в проблемному банку в більш-менш стабільний банк, заплативши певний відсоток, то зараз це буде можливо тільки в гривні. Існує ризик, що в один «прекрасний день» з’явиться постанова, де Нацбанк скаже, що й усі депозити автоматично конвертуються в гривню.

Ми виступаємо за цивілізований контроль над валютними переведеннями. Такий контроль має в першу чергу відбуватися «у верхах».

За дослідженнями неурядової організації Tax Justice Network, зокрема, починаючи з 1990 року з української економіки в офшори виведено 167 мільярдів доларів. Ця сума майже на два мільярди перевищує обсяг валового внутрішнього продукту за 2011 рік!

Варто спочатку навести лад з витоком корпоративних грошей та встановити контроль над витратами вищих посадових осіб.

Ігор Ткачук Ігор Ткачук , Депутат Вінницької міськради, "УДАР"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram