Спецтема
Календар українського мистецтва

19 травня. Григорій Левицький

19 травня 1769 року помер Григорій Левицький (Ніс), книжковий графік, гравер, батько славнозвісного портретиста Дмитра Левицького. 

Д.Левицький "Портрет Г.Левицького"

Григорій Ніс народився в селі Маячка Полтавської області, в сім’ї священика Кирила Носа, прізвище змінив, ймовірно, навчаючись у Києво-Могилянській Академії. У Вроцлаві, який на початку 18 століття був осередком мистецького життя, опановував мистецтво гравюри. Повернувшись до Києва, працює в Лаврській друкарні та співпрацює з Києво-Могилянською Академією.

Для лаврських видань «Євангелія» (1737) та «Апостола»(1737- 1752) виконав цикл гравюр на біблійні теми, ілюстрував «Філософію Арістотелеву» М.Козачинського, подарункові тези лаврських архімандритів Романа Копи, Іларіона Негребецького, митрополитів Рафаїла Заборовського та ДмитраТуптала – в їх композицію внесені зображення архітектурних пам’яток, лики святих, алегорії, янголи, картуші з латинськими написами, геральдичні знаки, разом із сином Дмитром робив стінописи для Андріївської церкви в Києві, для Києво-Могилянської академії створив пишну барокову рамку для оголошень про театральні диспути – одну з перших афіш на цій території. Дмитро Горбачов писав, що саме Григорія Левицького вважають автором зображень великомучениць Варвари та Катерини. Григорій Левицький був віртуозним майстром гравюри, вміло поєднував стилістику бароко з класицизмом.

 

Теза на честь Зборовського. 1735

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram