ГлавнаяБлогиБлог Антона Дмитриева

Київські вибори – чув дзвін, та не знаю, де він

Парламентські вибори наближаються до своєї кульмінації, однак у киян попереду інше цікаве політичне дербі – вибори мера та Київради.

На жаль, місцеві ради давно вже перестали відігравати хоч якусь суттєву роль у житті громад, а займаються радше корупційними питаннями та тими проблемами, вирішення яких може принести зиск. Не винятком у цьому випадку є і столиця.

Фото: Макс Левин

Минулі позачергові вибори міського голови та Київради відбулися 2008 року, після чого Верховна Рада України встигла подовжити термін повноважень місцевих рад і голів на один рік. Зворотної сили закон не має, отож чергові муніципальні вибори у Києві мають відбутися у травні 2013 року. Однак, є всі підстави вважати, що цього не трапиться.

Через правовий безлад у державі Верховна Рада вже декілька місяців не може призначити позачергові вибори Київського міського голови, що спровокував сам колишній мер Леонід Черновецький, який, за день до закінчення свого терміну перебування на посаді, написав заяву про відставку, яку прийняла Київрада. Згідно закону, та ж сама рада звернулася до парламенту з проханням призначити вибори, проте Верховна Рада навіть не включила це питання до порядку денного, не кажучи вже про розгляд.

Найбільш вірогідним виглядає те, що вибори у Києві призначить вже новообрана Верховна Рада, яка запрацює на повну силу орієнтовно лише на початку грудня. Звісно, першочерговими будуть розподіл посад і бюджет, а тишком-нишком і вибори місцеві призначать.

За інформацією з джерел в Адміністрації Президента вибори Київського міського голови та Київради планується провести наприкінці лютого – початку березня 2013 року. Іншим сюрпризом, який активно розробляється в АП, є те, що вибори будуть відбуватися виключно за партійними списками, адже мажоритарних депутатів набагато важче контролювати, та й вірогідність виграшу саме провладного кандидата є досить низькою, якщо не застосовувати прямий чи опосередкований підкуп виборців.

Отож, щоб зняти багато зайвих питань, Адміністрація Президента разом із деякими опозиційними партіями домовилася про дату та конфігурацію виборів. Киянам залишається лише затвердити і втілити в життя ці рішення господарів Печерських пагорбів.

Антон Дмитриев Антон Дмитриев , Журналист, редактор, блогер, живет в Киеве
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram