ГлавнаяБлогиБлог Андрія Мамалиги

Адвокатура України: Битва Клонів

Широко анонсований Установчий з’їзд адвокатів України закінчився двома установчими з’їздами, двома Головами Національної асоціації адвокатів України, викраденим фуршетом та …

Одразу відповідально заявляю, що я не є прибічником жодного з новообраних очільників адвокатури України, а є невільним свідком подій оскільки є делегатом Установчого з’їзду Адвокатів України.

Коли я прибув на запрошення Голови Вищої Кваліфікаційної Комісії Адвокатури Володимира Висоцького до конференц-залу готелю «Русь», то останній щось уважно писав співробітникам міліції, а вхід до зали «фільтрувався» «бодігардами» .

Фото: Андрей Мамалыга

В конференц-залі перебували 217 делегатів, в переважній більшості з Київської, Київської обласної та Донецької адвокатських органів, з анонсованих 387 делегатів установчого з’їзду, обраних обласними конференціями по всій Україні. Таким чином більшість регіональних адвокатур, залишились поза конференц-залом, де проводився установчий з’їзд.

І хоча Володимира Висоцького запрошували до конференц-залу, він з іншими делегатами направився до кінотеатру «Кінопанорама» на Шота Руставелі, де відкрив «альтернативний » Установчий з’їзд адвокатів України.

Фото: Андрей Мамалыга

«Руський» з’їзд на безальтернативній основі, майже одноголосно, обрав Головою Національної асоціації адвокатів України, члена Вищої Ради Юстиції України, Президента Спілки Адвокатів України Лідію Ізовітову. Натомість «альтернативний» установчий з’їзд адвокатів України обрав Головою Національної асоціації адвокатів України, теж члена Вищої Ради Юстиції України Володимира Висоцького.

В усьому іншому з’їзди фактично нічим не відрізнялися : обирали Голів ВКДКА України та їх заступників , затверджували статути , положення, порядки та правила адвокатської етики. Лише «руський» з’їзд відійшов від порядку денного та «безапеляційно» відкликав Володимира Висоцького з Вищої Ради Юстиції України, натомість замінивши його на Голову Вищого Адміністративного Суду України Ігоря Темкіжєва .

Фото: Андрей Мамалыга

В «Русі» «св’ятковий» фуршет був замінений на обід, оскільки перший був чи то вивезений, чи то неповністю вивезений «альтернативниками».

Що ж, «свято демократії» в адвокатурі нарешті відбулося.

Фото: Андрей Мамалыга

Де-юре створено дві Національних асоціації адвокатів України, дві Ради Адвокатів України, дві Вищих кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури України, метою яких є « підвищення ролі та авторитету адвокатури в суспільстві»!.

Отозвать меня с Высшего совета юстиции невозможно, так как на сегодняшний день ни закон, ни Конституция не предусматривает такого механизма. Говорят, что нужно было замену произвести, чтобы среди трех адвокатов один был судьей

— Владимир Высоцкий, Глава Высшей квалификационной комиссии адвокатуры

Причому склад як Ради Адвокатури та і Вищої кваліфікаціно-дисциплінарної комісії адвокатури сформовано регіональними органами адвокатського самоврядування ще до Установчого з’їзду адвокатів України.

Питання залишаються до пана Висоцького , який має підтримку більшості представників регіонів в Раді Адвокатів України та в Вищій Кваліфкомісії та до пані Ізовітової, яка має підтримку Голови Вищого Адміністративного Суду України Ігоря Темкіжєва. To be continued…

P.S. Обидва установчі з'їзди не обирали мандатних комісій ( законом не передбачено) , а тому встановити правомочність делегатів не є можливим.

Андрій Мамалига Андрій Мамалига , Правозахисник, громадський діяч, адвокат
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram