ГлавнаяБлогиБлог Анатолія Вітіва

«Тушки» - остання надія влади

«Тушки» як політичні зрадники-мутанти з’явилися в часи правління Януковича і Партії регіонів. Саме завдяки численній зграї «тушок»-перевертнів Янукович зумів встановити в державі диктатуру. Пройшло лише два роки після Революції гідності, а досвідом Януковича вирішила скористатися нинішня влада. 

Вже два місяці Україна живе без коаліції. Щуряча метушня, торги, таємні нічні переговори за участю влади та олігархів в Кабміні та Адміністрації Президента так і не принесли жодного результату. Стара коаліція, яка довела українців до межі злиднів та зубожіння, реанімації вже не підлягає.

Фото: Ольга Якимович

Здавалось би, настав час понести політичну відповідальність за роботу уряду. Народ має повне право на виборах висловити своє ставлення до роботи партій, які сформували уряд Яценюка. Якщо б пафосні слова високопосадовців про реформи та боротьбу з корупцією були правдою, то влада б не боялася так панічно дострокових виборів до Верховної Ради. Але очевидно, що прем’єр, міністри, президент і народні депутати брешуть, розповідаючи казки про успіхи реформ, яких не існує в природі. Бо чому б тоді їм боятися дострокових виборів? І ось влада вирішила піти іншим шляхом: скористатися перевіреним політичним досвідом Януковича і Партії регіонів, щоб втриматися на посадах і грошових потоках. Наприкінці березня у Верховній Раді з’явилася перша партія «тушок», які мають стати фундаментом для формування коаліції «Народного фронту» і «Блоку Петра Порошенка». Ірина Суслова, Павло Кишкар і Віктор Кривенко з «Самопомочі» стали «тушками»-зрадниками нової генерації і увійшли до складу «Блоку Петра Порошенка». Так сталося, що політична сила мера Львова Андрія Садового, яка голосно заявляла про свою новизну та унікальність, відродила ганебні традиції «тушкування». Ілюзія про прогресивність «Самопомочі» лопнула як мильна бульбашка. Її народні депутати виявилися повністю беззахисні перед спокусою стати «тушкою» і опорою олігархів при владі. На надходження власної партії «тушок» очікують і в «Народному фронті». Також ведуться активні торги щодо залучення туди позафракційних депутатів, орієнтованих на того чи іншого олігарха.

Хоча владу Партії регіонів повалено, її справа продовжує цвісти і пахнути. І все завдячуючи новітнім баригам в українській політиці, які й керують країною. Члени розваленої нині парламентської коаліції люблять розказувати оповідання про нову якість політики, про принципи і чесність, але зовсім не соромляться використовувати старі, апробовані «регіоналами» схеми. І досягли на цьому поприщі видатних успіхів.

Логіка правлячої влади зрозуміла. Їй простіше витратитися на купівлю партії «тушок» у парламенті та залишитися у кріслах і при посадах. Щоб і надалі проводити свої «реформи» та вдавати боротьбу з корупцією. Тим більше, що її досягнення у справі «покращення життя» народу вже визнані на світовому рівні. У минулому році Україна вийшла на перше місце у світі за рівнем зростання цін. Ось так працює уряд «кращого прем’єра всіх часів» Арсенія Яценюка.

Відродження «тушок» в українській політиці є тривожним сигналом. Він свідчить про те, що світогляд і методи роботи влади абсолютно не змінилися. Вони залишилися такими ж, які були у Януковича. І приховати це одяганням вишиванок чи виголошенням патріотичних промов, за якими не стоять жодні реальні вчинки, вже не вдасться. Влада, яка опирається на «тушок», щоб уникнути дострокових виборів, є породженням минулого. Вона не здатна змінити державу. Тому дивуватися, чому зубожіють українці, чому «регіонали» в масовому порядку уникають покарань за злочини, чому судять патріотів не варто. Лише дострокові вибори і повне перезавантаження влади здатні зупинити її деградацію до рівня режиму Януковича.

Анатолій Вітів Анатолій Вітів , Голова Волинської «Свободи»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram