IETM Satellite Meeting у Києві: Чим живе незалежна сцена?

З 21 по 24 червня у Києві в Театральній лабораторії Мистецького Арсеналу провідні європейські коучі, режисери та арт-менеджери поділяться актуальним тенденціями на європейських ринках мистецьких пропозицій у царині перформативних мистецтв (театр, танець, новий цирк, перформанс) та навчать серфінгу панєвропейськими грантовими програмами у глобалізованих культурних спільнотах. У фокусі — незалежна сцена.

Фото: Олександр Пілюгін / British Council Ukraine

Професійна мережа IETM (Informal European Theatre Meeting) з штаб-квартирою у Брюсселі об’єднує понад 500 організацій та індивідуальних фахівців і була заснована 1981 року як незалежна ініціатива для міжнародного професійного діалогу та обміну знаннями. IETM проводить свої зустрічі в різних європейських містах кілька разів на рік. Цьогоріч Satellite Meeting вперше відбудеться в Україні. Учасники зустрічі ІЕТМ – продюсери, режисери, критики, менеджери, керівники мистецьких інституцій, котрі працюють з сучасним театром, танцем, новими медіа, перформансом, цирком та міждисциплінарними практиками. До участі запрошуються українські колеги.

Чому це важливо для нас?

Все просто — нові професійні контакти, нові скіли роботи у сфері проектного менеджменту, співставлення себе прекрасних з більш широким естетичним та тематичним контекстом. І що найголовніше — віднаходження реальних партнерів для співпраці з інших країн. Адже не секрет, що більшість грантових програм Європейського союзу (як то Креативна Європа) базуються на засадах міжнародного партнерства - ваш проект має набагато більше шансів отримати фінансову підтримку, якщо він є результатом колаборації компаній з двох, а частіше – трьох країн. Сидячи у нашому теплому болоті та міряючи розміри таланту одне одного по сантиметрах, ми приречені на провінційність. Для того, аби український театр став дійсно сучасним, треба виходити із зони комфорту: знайомитися, навчатися, сприймати себе без ілюзій, долати ксенофобію і опановувати англійську мову.

Европейці це розуміють давно, і саме тому, така форма роботи як нетворкінг є одним з пріоритетних напрямків у професійних колах перформативних мистецтв (театр, танець, перформанс, новий цирк). Цей процес відбувається у неформальному порядку під час фестивалів та мистецьких форумів як додаткова до основної активності. Але в IETM професійне спілкування (як робоче так і неформальне) покладено в основу концепції.

У IETM Satellite Meeting в Києві можуть взяти участь як члени IETM так і персони, що не є членами мережі, сплативши на сайті компанії смішний за розміром організаційний внесок 10 євро або 300 гривень. Втім специфіка професійної мережі полягає у тому, що випадкових людей тут бути не може, і перш ніж реєструватися на подію, вам треба створити свою сторінку на сайті IETM.

По тому як ви заповнили просту анкету зі стандартними питаннями на вашу пошту надійде лист підтвердження, після чого можна реєструватися на IETM Satellite Meeting у Києві.

У фокусі київської зустрічі – проблеми незалежної сцени. Таку тему для було обрано тому, що в Україні протягом останнього часу спостерігається бум незалежного театру. Фахові менеджери, продюсери та піарники приїдуть до нас, щоб поділитися своїм досвідом та дізнатися про ситуацію у секторі перформативного мистецтва в Україні. Адже виклики з якими стикаються недержавні ініціативи в Україні чимало: створення стійкої бізнес-моделі, вибудовування зв’язків із громадянським суспільством, фандрайзинг та адвокація своїх інтересів на законодавчому рівні, вихід на міжнародні ринки, розширення аудиторії. Не кажучи вже про інфантильність естетичного, глядацького та виконавського виховання багатьох із нас. Саме на подолання міжнародної ізоляції та вихід за межі свого розуміння професії та місії зорієнтована програма IETM Satellite у Києві. Ознайомитися з самою програмою заходу можна тут.

Програма складається з низки лекцій, панельних дискусій, дебатів, воркшопів, нетворкінгу та пітчингу проектів. Основною локацією IETM Satellite Meeting буде Театральна лабораторія Мистецького арсеналу "Другий поверх”. В рамках зустрічі заплановано ряд майстерень на які треба реєструватися окремо, але додаткової оплати вони не потребують — всі, хто зареєструвався на сайті та сплатив організаційний внесок 10 євро можуть претендувати на місце у робочих групах. Ментори, що будуть з вами працювати, – це провідні театральні коучі та практики, які готові на індивідуальну роботу з кожним учасником майстерень та їхніми проектами.

Отже трохи детальніше про дві робочі секції, що відбудуться в рамках Satellite Meeting у Києві.

Дводенний тренінг “Селфменеджмент у перформативному мистецтві” з ментором Гаррі Хілзом орієнтовано на маленькі мистецькі формації та митців-одинаків, які потребують аналізу та підтримки їхнього творчого та ділового розвитку у професії. Тренінг складається з практичних семінарів, дискусій та роботи у парах. Метою даних практик є увиразнення вашої персональної креативної бізнес-моделі у театрі, танці, перформансі або ж новому цирку і орієнтовані вони на опрацювання наступних складових: місія, цінності, бачення, зростання та потенціал, мистецьке та ділове планування, встановлення партнерських відносин. Реєстрація тут.

Гаррі Хілз – ментор, коуч, консультант, фасилітатор ідей та старт-апів. Гаррі Хілз також актор, театральний режисер, продюсер міжнародних проектів. Серед його замовників — Royal Shakespeare Company та Independent Theatre Council, він співпрацює з Art Council UK та вже приїжджав до України із майстер-класом, присвяченим бізнес-моделям у сучасному театрі і розрахованим на театральних режисерів, продюсерів, фестивальних директорів в рамках програми майстерень для театральних професіоналів «За лаштунками» від Британської Ради в Україні. Його вважають своїм вчителем чимало британських акторів та театральних менеджерів. Керуючи брюссельським театром Theatre Factory Europe, Гаррі Хілз організував у ньому сезон гастролей таких британських театрів як Royal Shakespeare Company, Out of Joint, Theatr Clwyd та Forced Entertainment. У всьому світі Ґарі відомий як автор лекцій з організації театральних гастролей і фестивальних показів.

У майстерні “Як вивести ваш проект на міжнародний рівень: ринки та стратегії у перформативному мистецтві” ментор Іва Говарт протягом трьох днів працюватиме з вашими конкретиними кейсами та допоможе визначити чому їхня присутність важлива на міжнародних ринках, розробити стратегію на тривалий термін. Мета майстерні – розробити персоналізований стратегічний план для проектів усіх учасників, відповідно до завдань виходу на міжнародний рівень та з огляду на конкретні мистецькі ринки.

Іва Горват - менеджерка та дистрибуторка танц- та театральних проектів. Професорка кінезіології університету у Загребі. Має більш як 20-річний досвід у сфері перформативного мистецтва - танцівниця, хореографка, режисерка танц- та театральних вистав, викладачка сучасного танцю. Співзасновниця мистецької агенції Agente129, діяльність якої спрямована на узагальнення досвіду місцевої та міжнародної дистрибуції, промоції незалежних мистецьких проектів. Резиденції, майстерні, ко-продукції та продукції, національне та міжнародне поширення проектів та популяризацію митців.

Іва Горват провадить майстерні та курси, пов’язані із міжнародними продажами та дистрибуцією в різних країнах Європи, Азії та Америки. Так само як у випадку з Гаррі Хілзом – участь у майстерні є безкоштовною за умови проходження загальної реєстраціїї на зустріч та сплати оргвнеску 10 євро. Але оскільки кількість місць у групі дуже обмежена, не варто баритися зі зголошенням.

Важливо пам'ятати, що термін реєстрації на участь у IETM Satellite Meeting триває до 15 червня.

Незмінною практикою зустрічей IETM є перегляд спеціально впорядкованої мистецької програми -шоукейс локального театру танцю та перформансу. Так і в рамках IETM Satellite Meeting три вечори поспіль з 21 по 23 червня в театральному просторі Сцені 6 відбудуться Дні українського сучасного театру і танцю ДУСТ² - публічна арт-програма на яку можна придбати квитки на загальних засадах окремо від конференціїї або ж зробити глибокий вдих, і цілком поринути в атмосферу нетворкінгу та відвідати обидві секції. Театральні та танцювальні проекти триденного шоукейсу були обрані з-поміж майже 50 незалежних проектів з усієї України. ДУСТ² – претендує на те аби показати зріз перформативних практик українського незалежного та експериментального театру, який свідомо протиставляє себе як естетиці класичних та академічних театрів, так і їх бізнес-моделі.

Якщо у вас є питання проектна команда IETM Satellite Meeting у Києві запрошує вас на інформаційну зустріч, яка відбудеться 11 червня у понеділок щ 16.00 у Малій галереї Мистецького арсеналу за адресою м. Київ вул. Лаврська 10.

На зустрічі будуть присутні Володимир Шейко, Надія Соколенко, Антон Овчинніков та Анастасія Гайшенець.

Анастасия Гайшенец Анастасия Гайшенец , Театральный критик
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram