ГлавнаяБлогиБлог Виктора Неганова

726 кв. м. нерухомості голови Нацдержслужби К. Ващенка

Якось мимоволі зіштовхнувшись з “видатним про-регіоналівським” діячем — головою Національного агентства України з питань державної служби Костянтином Ващенком, вирішив витратити декілька хвилин та вивчити його декларацію про майно, доходи за 2013, 2014, 2015 роки. За даними декларацій, які у порівняльному аналізі зазначені тут, стало відомо, що голова Нацдержслужби у 2014 році набув або мав квартиру 34 кв. м., а члени його родини набули житловий будинок 350 кв. м., дві квартири площею 82 та 90 метрів та “садовий” будинок площею 170 кв. м. Загалом, якщо порахувати вийде 726 кв. м. житлової нерухомості.

Членом родини Ващенка є дружина Андрущенко Т.В., П.І.Б. якої збігається з П.І.Б. доньки ректора НПУ Драгоманова Андрущенка В.П. Враховуючи те, що у 2011 році Андрущенко Т.В. Та Ващенко К.О. видали навчальний посібник Політологія для вчителя — такий сімейний підряд унеможливлює збіг.

Надано автором
Надано автором

Цікавою у цьому може бути відповідь на питання — звідки у родини Ващенка-Андрущенко статки на придбання такої кількості нерухомості, враховуючи те, що за даними біографії майже все своє життя Ващенко працював на державних посадах, у часи Януковича призначений віце-президентом Національної академії державного управління, а Андрущенко у науковій сфері в батьківському університеті. Враховуючи те, що майже все майно за декларацією Ващенка повинно бути зареєстровано на дружину — вирішив перевірити можливі позанаукові джерела доходів пані Тетяни. Яке ж було моє здивування, коли виявилося, що Т.В. Андрущенко разом з Олексієм Журавком є засновницею приватного вишу "ІНСТИТУТ ЕКОЛОГІЇ ЕКОНОМІКИ І ПРАВА", який у свою чергу прописаний за тією ж самою адресою, що і державний університет ім. Драгоманова, який очолює батько дружини Ващенка. Партнер у приватному інституті дружини Костянтина Ващенка Олексій Журавко — екс нардеп Партії Регіонів, який розшукується СБУ за фінансування тероризму в Україні.

За даними реєстру — сам Ващенко разом з Інною Богословською є засновниками громадської організації "ІНСТИТУТ ПІДТРИМКИ РЕГУЛЯТОРНОЇ РЕФОРМИ В УКРАЇНІ"

Ще більш цікаво стало, коли виявилося, що приміщення, які приватний інститут дружини голови Нацдержслужби орендує у НПУ Драгоманова орендуються за ставкою 70 грн КАРЛ! на місяць за 704 кв. м. за адресою м. Київ, вул. Пирогова 9 і 5500 грн на місяць за 718 кв. м. за адресою м. Київ, вул. Тургенєвська, 3-9.

Для порівняння — інший приватний університет, який не має відношення до дружини Ващенка за 60 кв. м. сплачує 5400 грн. на місяць, що у 22 рази дорожче, ніж приватний інститут Андрущенко. Скільки грошей недоотримала держава за останні 6 років? Питання для компетентних органів.

Отже такі дисконти з оренди державного майна є напевно вагомим джерелом поза-наукових доходів родини, які дозволяють купляти та утримувати метри власної нерухомості. Проте навряд єдиним таким джерелом.

Вивчаючи відкриті реєстри речових прав на нерухоме майно, яким володіє Андрущенко Тетяна Вікторівна я так і не знайшов майже 700 кв. м. нерухомості, які задекларував на члена родини пан Ващенко. Я побачив лише садовий будинок площею 273 кв. м., а не 170, які були задекларовані та квартиру біля м. Печерська площею лише 22 кв. м. Квартири площею 82 та 90 кв. м. за пані Тетяною відсутні у реєстрі. Так само, як і за самим Костянтином Ващенком не рахується будь яке нерухоме майно, у тому числі квартира, яку він задекларував. Чи це недолік реєстру, чи це щось інше — питання на які повинен відповісти громадськості голова Нацдержслужби.

Отже у сухому залишку ми маємо купу задекларованого у 2014 році нерухомого майна родини Ващенка-Андрущенко, яке чомусь не висвітлюється у реєстрі нерухомості. Ми маємо цікаві спільні бізнес зв'язки з представниками вищих щаблів політсили Партії Регіонів, а також інші джерела доходів за рахунок у тому числі у десятки разів заниженої вартості орендної плати державного нерухомого майна вищого навчального закладу у центрі Києва. Чи може це бути підставою для перевірки НАЗК, НАБУ а можливо і СБУ? Цілком імовірно. Проте чому всі ці обставини не дуже цікавили Кабінет Міністрів України при призначенні пана Ващенка на таку стратегічно важливу посаду, яка формує кадрову політику державної служби в Україні — ось це є питанням.

Виктор Неганов Виктор Неганов , Голова громадської організації "міський рух на захист прав громадян "Народний Контроль", кандидат юридичних наук
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram