Як «стріляють» цигарки по-українськи

«- Видишь ту пачку на крышке пианино?

- Да

- Все что тебе нужно знать заключено в четырех картонных стенках. Знаешь,что одна сторона твоей личности соблазнилась иллюзорным величием, здоровой золотистой пачкой с королевским гербом – привлекательный намек на гламур и богатство. Нам тонко намекают, что сигареты наши верные друзья, а это – неправда. Другая сторона твоей личности привлекает к обратной стороне вопроса – там жирным текстом, черным по белому написано, что эти маленькие опрятные солдатики смерти на самом деле хотят тебя убить, и это – правда.»

Цитата з фільму «Рокенрольщик»

Фото: Надано автором

Вже декілька років в Україні існує тютюновий монополіст, який володіє дивовижною владою. За короткий термін російська компанія «Мегаполіс» скупила усіх оптовиків, які працювали на українському ринку довгі роки. Україна входить в трійку лідерів за вживанням цигарок населенням серед усіх країн світу. Аналогічно Україна також є лідером за кількістю смертей від хвороб, що не передаються від людини до людини. В Україні це, в першу чергу, «профільні» для куріння серцевосудинні захворювання та рак.

Сигаретний бізнес в Україні приносить надзвичайно серйозні гроші. Найбільші виробники цигарок – J.T.I., Philipp Morris, British American Tobacco є одними з найбільших платників податків в Україні. В рамках процесу євроінтеграції уряд України збільшив акцизні ставки – тільки в 2016 році очікується за рахунок цього, збільшення надходжень до бюджету на 18.1 млрд.грн.

До списку найбільший платників податків входить також компанія ТОВ «Тедіс Україна, (до 24 травня 2016 року називалась «Мегаполіс-Україна»), яка займається дистрибуцією цигарок.

Швидкий підйом та російський слід

Компанія має більше 240 філіалів по всій РФ та близько 35 в Україні. В Україні більш ніж 50 тисяч торгових точок працюють з «Мегаполісом» напряму.

На завоювання монополії тоді ще компанію «Мегаполіс» (нині ТОВ «Тедіс Україна) благословив АМКУ за президенства Віктора Януковича. 2010 року компанія «Мегаполіс» скупила ООО «Вест-тобакко-групп» та «Поділля-тютюн», а також багато інших. Саме компанія «Поділля-Тютюн» була перейминована на «Мегаполіс-Україна».

Дозвіл на скупку отримав кіпрський оффшор Megapolis Holdings (Overseas) Limited.

 У 2012 році відбувся другий етап росту компанії – були скуплені роздрібні торгові мережі, в тому числі широковідомий «Сигарний Дім «Фортуна», лідер на ринку альтернативної тютюнової продукції в Україні.

Фото: Надано автором

Власником компанії є російський бізнесмен та мультимільярдер осетинського походження Ігор Кесаєв, статки якого оцінюються приблизно в 8 млрд. доларів США. Хоча звичайно в компанії всіляко відхрещуються від постаті російського мільярдера, вказуючи, що кінцевими бенефіціарами є громадяни України, Великої Британії та Ірландії.

За дивним збігом обставин в Російській Федерації є теж свій тютюновий монополіст, який теж має назву «Мегаполис». Схема монополізації оптового тютюнового ринку така ж сама як і в Україні. Серед засновників значитться все той же кіпрський оффшор Megapolis Holdings (Overseas) Limited.

Ігор Кесаєв є президентом групи компаній «Меркурій» (Mercury Group). Джерелом збагачення російського олігарха є давні людські слабкості – алкоголь, тютюн та зброя («Мегаполіс», «Діксі Груп» та «Завод ім. В.А. Дегтярева»), а транспортна компанія («СовінтерАвтоСервіс») готова доставити дану продукцію покупцю по всій території РФ та ближнього зарубіжжя.

Монополізація тютюнового ринку компанією «Мегаполіс» Ігоря Кесаєва було одним з елементів втягнення України в сферу впливу Російської Федерації. За умови вже дворічного російсько-українського конфлікту подібна діяльність є неприпустимою. До того ж в групу компаній «Меркурій» входить національний некомерційний фонд «Моноліт», основною ціллю якого є підтримка економічних, медичних, соціальних та культурних потреб співробітників ФСБ Росії. Підприємства групи «Меркурій», як свідчать щорічні та щоквартальні звіти, направляють мільйони доларів в фонд «Моноліт».

Серед співробітників «Меркурія» чимало колишніх працівників ФСБ, зокрема Владислав Петров, Юрій Халтурін, Володимир Анісімов. З 2003 року діє угода між фондом «Моноліт» та ФСБ про надання фінансової допомоги. Також в свій час Кесаєв підтримував «Національний некомерційний фонд підтримки правоохоронних органів», керівником якого була радник Бориса Гризлова, Ірина Соколова.

Також в «Меркурій» входить «Завод ім.В.А. Дегтярьова», який займається виробництвом автоматів та кулеметів Калашнікова, протитанкових керованих ракет та переносних зенітно-ракетних комплексів. Продукція заводу експортується в країни Латинської Америки, Африки та Близького Сходу, а також (!!!) що не дивно, активно використовується в конфлікті на Сході України з боку російсько-терористичних військ.

Так наприклад «зелені чоловічки» під час окупації Криму мали елементи озброєння виробництва «Заводу ім. Дегтярьова». Також на Донбасі «засвітилися» найновіші види озброєння – снайперська гвинтівка «АСВК» та кулемет «Корд».

З продукцією «Заводу ім. Дегтярьова» та Ігорем Кесаєвим пов’язана одна з найбільших трагедій українського війська під час АТО. Український літак збитий під Луганськом, 14 червня 2014 року був вражений ПЗРК 9К38 «Ігла» виробництва «Заводу ім.Дегтярьова». Внаслідок трагедії загинуло 49 осіб, солдатів та офіцерів 25-ї повітряно-десантної бригади.

На думку відразу спадає сцени з фільму «Збройний Барон». Тільки от, в випадку з Україною, звук касового апарату супроводжують не тільки постріли з АК, а й запах тютюнового диму. Складається абсурдна ситуація, коли український солдат, нервово закурюючи під час чергового обстрілу, фактично оплатив весь той калейдоскоп смертельно-небезпечного свинцю, який намагається його вбити.

Також компанія «Мегаполіс» займається відмиванням коштів. Тільки в травні 2015 року «Мегаполіс-Україна» перерахувала на так звані «фірми-метелики» більше 600 млн. гривень. Загалом сума транзакцій коливається від 600 млн. до 1 млрд. гривень щомісяця!

Транзакції відбуваються через одеський «Платінум Банк» Бориса Кауфмана.

Не так давно компанія «Мегаполіс-Україна» була перереєстрована з Тернополя до Одеси.

Варто зазначити що діяльність компанії «Мегаполіс» не була непомічена, врешті решт нею зацікавився Антимонопольний Комітет України. Проте, наскільки відомо, єдиним результатом стала інформація, що «Мегаполіс-Україна» подробиться на три компанії. Зрозуміло що дане дроблення є виключно «паперовим», а отже не несе за собою якихось серйозних наслідків для монополії. До того ж, не дивлячись на вимоги АМКУ провідні виробники цигарок не поспішають публікувати умови відбору контрагентів на своїх офіційних сторінках в мережі.

Логічним вирішенням питання російської монополії було б витіснення компанії «Мегаполіс» з України, проведення перевірок та включення Ігоря Кесаєва до санкційного списку України. Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання «Антикорупційний блокпост» направила ряд листів до органів державної влади з проханням розібратися в даному питанні. Подібний запит також був відправлений до Кабінету Міністрів України.

РНБО повністю проігнорувала питання, відносно включення «Мегаполісу» та його керівництва до санкційного списку, вказавши в листі лише доступний в відкритих джерелах витяг з Закону України «Про санкції». Такою була відповідь РНБО.

Вже більше року Антимонопольний комітет України проводить розслідування по монополізації тютюнового ринку в Україні компанією ТОВ «Тедіс Україна» (колишній ТОВ «ТК Мегаполіс»). Проте остаточних результатів ще не оголошено, а компанія ТОВ «Тедіс Україна» далі працює над зміцненням обороноздатності РФ…

Антикорупційний блокпост Антикорупційний блокпост , Блог ГО "Антикорупційний блокпост"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram