ГлавнаяБлогиБлог Тимура Курганова

​ТОП-5 найрезонансніших книжок цієї осені

Цьогорічна осінь була щедро представлена новинками від українських авторів. Багато з них стали справжніми подіями в літературному житті нашої країни. Вашій увазі ТОП-5 найрезонансніших книжок цієї осені!

Василь Шкляр «Троща»

Новий роман Василя Шкляра читачі очікували більше двох років. «Троща» — роман про УПА, про перемогу людини над обставинами і над собою. Сам автор каже, що книга написана для того, аби показати світові, що українці не змирилися з режимом, і продовжують боротьбу, як і раніше.

Для головного героя, вояка УПА, війна вже минула, проте боротьба не забулася. Та раптом він бачить на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, і спогади наринають на нього з новою силою. «Свої» і «чужі», дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя… Перед його очима знов розгортаються бої та тривають допити, постають обличчя різних людей, та ніяк не з’являється личина зрадника…

Зазначимо, що попит на книжку Шкляра просто шалений – з моменту виходу книжки у вересні вже було додруковано три нових наклади, а сукупна кількість проданих примірників наближається до 30 тисяч.

Фото: www.bookclub.ua

Володимир В’ятрович «(Не)історичні миті. Нариси про минулі сто років»

Володимир В’ятрович для читача — фаховий історик, що досліджує український визвольний рух XX століття, а також публіцист-популяризатор. Його праці «Історія з грифом ”Секретно”» та «За лаштунками ”Волині-43”» уже стали бестселерами.

Нова книга В’ятровича не є науко-популярною у традиційному розумінні цього слова. Але він не зміг би її написати, якби не був професійним істориком, який глибоко «сидить» у темі. У цій збірці коротких нарисів ідеться про події, довести факт яких неможливо жодним документом. Бурхливе XX століття їх просто нам не лишило. Але тонке відчуття духу того часу підказує авторові, що вони могли відбутися. І хтозна, чи не відбулися…

Так, Володимир В’ятрович свідомий того, що історія не знає слова «якби». А все ж йому не бракує відваги переступити через цю аксіому. Як і відваги спробувати перо в текстах, що більше тяжіють до літератури, ніж до публіцистики.

Фото: КСД

Макс Кідрук «Не озирайся і мовчи»

Уявіть, що на Землі існує місце, яке ніби застигло в часі. Місце, здатне сховати будь-кого, хто прагне втекти від реальності. Уявіть, що для того, аби туди потрапити, достатньо не озиратися й мовчати. Є лише одна проблема: в такому місці часом з’являються речі, страшніші за те, від чого ховаєшся.

Життя сім’ї Грозанів раптово змінюється. Вони переїжджають до нового будинку, і чотирнадцятирічний Марк змушений піти до нової школи. Хлопець начитаний, розумний, але дуже сором’язливий — ідеальний об’єкт для цькування. Щодень більше замикаючись в собі, він мріє про світ, де немає знущань і безпричинної жорстокості. Одного дня Марк знайомиться із Сонею, дівчиною з паралельного класу, яка розповідає йому про існування такого світу і про можливість туди потрапити… просто скориставшись ліфтом у їхньому будинку. Хлопець не розуміє, навіщо Соня вигадує нісенітниці, які легко спростувати, але зрештою вирушає за нею. Він не підозрює, що звичайна мандрівка на десятий поверх загрожує чимось набагато гіршим за руйнування уявлень про реальний світ.

Макс Кідрук цієї осені розпочав наймасшатбніший авторський тур, аналогів якому в Україні ніколи не було – з презентаціями книжки «Не озирайся і мовчи» письменник відвідає 100 міст нашої країни. За приблизними підрахунками за час туру зустрічі з Кідруком відвідають більше 15 тисяч прихильників його творчості.

Фото: КСД

Сергій Плохій «Убивство у Мюнхені. По червоному сліду»

Сергій Плохій на основі архівних матеріалів та протоколів суду розповідає про одного із найвідоміших агентів КДБ, вбивцю Степана Бандери і Лева Ребета, Богдана Сташинського. Детально і вичерпано описані день, коли був убитий провідник ОУН, і слідство, що велося після події.

Автор пропонує новий погляд на долю Сташинського, чия історія є головною у цьому творі. Це драма людини, яку держава змусила зрадити власній сім'ї, народу, навчила убивати співвітчизників. Переконавши себе в тому, що служить вищій меті, Сташинський піднявся на вершину кілерської ієрархії, здобув визнання на найвищому рівні, але повстав проти держави, яка контролювала його все життя.

Книжки професора української історії у Гарварді Сергія Плохія завжди користуються величезною популярністю не тільки у широкого загалу, але й у фахових істориків і науковців. Цього року Сергій Плохій з книжкою «Брама Європи» вже потрапив до короткого списку номінантів Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Фото: КСД

Світлана Талан «раКУРС»

Східна Україна, 2014 рік. Еліна, жителька Луганська, навіть у найкритичніший момент не може залишити місто: вона має виконати розвідувальні завдання. Через певний час жінка потрапляє під підозру та вирішує вивезти дітей, однак у Луганську залишаються її батьки та сестра. Єдина можливість не відмовлятися від боротьби — вступ до лав військових. Еліна стає добровольцем батальйону «Айдар».

Євген — прибічник ЛНР. Він щиро підтримував «ту сторону» і, щоб підтвердити свої переконання реальними діями, пішов воювати. Цей крок змінить життя Євгена назавжди: він побачив правду і визнав свої помилки. На нього чекає довгий шлях…

Кожна книжка Світлани Талан, Золотої письменниці України, відлунює резонансом. Вона, людина, яка зустрічала у звільненому рідному Сєвєродонецьку українських воїнів, пише про війну зсередини. Про долі людей, чиє життя тепер матиме чіткі «до» і «після», про надії і втрати, про боротьбу й силу волі, про помилки, вічне шукання істини і непереборне бажання жити.

Фото: КСД

Тимур Курганов Тимур Курганов , Керівник видавництва "Клуб сімейного дозвілля"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram