ГлавнаяБлогиБлог Сергія Капліна

Справа честі

Скандал навколо корупції в уряді набирає нових обертів. Сьогодні в Раді, чи не вперше, серйозно заговорили про перспективи розслідування. Але, щоб привернути увагу інших депутатів до цієї проблеми довелось заблокувати трибуну та покликати під стіни Парламенту людей. Чи то кількасот мітингарів, чи то совість вплинули на керівництво Ради та інших народних обранців, та крига скресла. Завтра питання створення тимчасової слідчої комісії, яка б розслідувала ймовірні злочини Кабміну, розглянуть у комітетах Ради.

Фото: Макс Требухов

Про корупційний скандал навколо уряду вже писано-переписано. Найцікавіше в цій ситуації те, що сам прем’єр її практично не коментує. Таке враження, що йому до одного місця те, що його звинувачують у розкраданні 7,6 мільярда гривень. Він просто говорить, що готовий співпрацювати зі слідством, та замість розслідування відбувається замилювання очей: псевдоарешти під час засідання Кабміну та інші піар-акції. ГПУ не дуже «рухалось» із початком розслідування. Тому я та деякі мої колеги запропонували провести розслідування безпосередньо у Верховній Раді. Тимчасова слідча комісія мала нарешті дати відповідь – крав уряд чи ні 7,6 мільярда. Я впевнений, що коли людині нічого приховувати, то жодним розслідуванням її не злякати. Та ініціатива створити ТСК наштовхнулася на супротив деяких депутатів (думаю, ви здогадалися, про яку політичну силу йде мова). Тому ще до початку роботи Ради у Києві почався збір підписів за створення ТСК. Це було б гарантією того, що ухвалення цього рішення не заблокують. Підтримати ТСК до Ради прийшло кількасот людей. Але навіть це не допомогло поставити питання на розгляд. Довелося разом з колегами блокувати трибуну.

І вже є перші результати. Завтра о 15:00 антикорупційний та правоохоронний комітети ВРУ розглянуть питання про доцільність створення ТСК (в іншій країні урядовці вже були б під слідством, а у нас – тільки думають, чи варто проводити розслідування). Доповідатимуть як представники уряду, так і екс-голова Держфінінспекції Микола Гордієнко. До речі, дякую Яценюку, що звільнив його. Тепер у нас в комісії буде працювати досвідчена людина, яка зможе вивести на чисту воду багатьох чиновників. У четвер комітети внесуть в Раду свої пропозиції щодо створення ТСК.

Та ми не розслабляємось. Це лише перша перемога. Ми так само завтра і післязавтра запрошуємо всіх небайдужих під Раду, аби депутати бачили, що спуску їм ніхто не дасть. Довести цю справу до кінця для мене та інших чесних депутатів – справа честі. Побачимо, чи святий наш прем’єр.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram