ГлавнаяБлогиБлог Сергія Капліна

Україна перша у світі по дитячому алкоголізму

Нещодавно я писав статтю про гучні «досягнення» української влади за 20 років під назвою «Скорость смерти Украины. Минус 666 человек в день», де привів близько 50 позицій, по яким наша країна займає «лідируючі» позиції: рівень свободи слова, поширення захворювань, конкурентоспроможність і таке інше. Ці речі потребують ретельного аналізу та обговорення, зволікати з рішеннями вже немає часу.

Фото: yapotrebitel.ru

Почнемо з кричущого та несподіваного першого місця по дитячому алкоголізму.

Всесвітня організація охорони здоров'я констатує: 40 відсотків дітей в Україні вживають алкоголь, в 11-12 років є не лише спроба алкогольного напою, а є вже досвід перебування у стані алкогольного сп’яніння, шоста частина підлітків у 11 річному віці знають, що таке стан сп’яніння.

Дослідження християнської Русі чітко підкреслюють: тверезість - національна риса українського народу. Витоки – сімейне та християнське виховання. У першому, і єдиному дотепер, детальному дослідженні І. Прижова з історії питної справи й п'янства в Україні, Росії та Білорусі з кінця I тисячоріччя н. е. і до середини 1860-х років включно містяться вичерпні зведення відомостей з вивчення пияцтва. За ним, Русичі пили брагу, мед, пиво, квас (1-5%), сп'яніння від яких діє нетривалий час. З X століття на Русі було відоме й привізне з Візантії вино. До XII століття вино на Русі «уживали тільки розведене водою, так само, як його пили в Греції й Візантії». Греки розбавляли вино водою в співвідношенні 1:3 або 2:5.

Наркомания и алкоголизм настолько влияют на наш генофонд, что может через какие-то 20 лет мы можем стать нацией, простите за слово, дебилов. Потому что поколение уничтоженных алкоголем и наркотиками детей даст такие семена. Вот где самая большая угроза национальной безопасности - это тотальная наркомания и алкоголизм, которые уничтожают нашу нацию, наш народ

— Анна Герман

Україна щорічно втрачає більше 40 000 своїх громадян, загибель яких обумовлена алкоголем: 8 тисяч отруєнь, 8 тисяч - кардіопатій, інші захворювання, нещасні випадки. Плюс фіксується 25-30% випадків дитячої патології новонароджених. Рівень споживання алкоголю в Україні - 20 літрів абсолютного спирту на душу населення в рік. За даними заслуженого лікаря України Геннадія Зільберблата, кожен десятий українець, що вживає алкоголь, стає алкоголіком. За останні 10 років кількість осіб, що знаходяться в залежності тільки від пива, зросла в 10-12 разів, 30% чоловіків віку від 25 до 50 років залежні від алкоголю. В Україну тільки офіційно зареєстровані та поставлені на наркологічний облік 700 тисяч осіб. Це якраз дорівнює прохідному бар’єру до ВРУ.

Як боротися?

Причини пияцтва серед дорослих – соціальні, причини пияцтва дітей – пияцтво дорослих.

Світовий досвід боротьби з цим пороком унікальний: обмеження виробництва, місць продажу, акцизи, спостереження за відсутністю шкідливих домішок. Найбільш послідовно і доцільно проведені були ці заходи в Швеції, де виникла так звана «Готенбургська система», що послужила зразком для ведення боротьби з алкоголізмом в інших країнах. У Швеції з 1788 р. була встановлена майже повна свобода винокуріння і питному торгівлі, в результаті вийшло те, що в 1829 р. в ній налічувалося до 173 124 винокурень. У 1865 р., в місті Готебург, за почином відомого в Швеції філантропа, пастора Візельгрева, було засновано «Готебургське акціонерне питне товариство», що дало свою назву новій системі боротьби з алкоголізмом.

Ситуація стає дедалі загрозливішою і в соціальному, і в медичному, і в моральному вимірі. То що робити? Я за фахом лікар-терапевт, але в даному випадку вважаю, що треба різати! Безжально і без залишку вилучити із інформаційного простору рекламу алкоголю, доки він остаточно не вилучив із нормального життя молоде покоління

— депутат Київради, Денис Москаль

Товариство почало зменшувати кількість шинків, довівши його до 1885 року з 72 до 19. Решта закладів забезпечені гарними приміщеннями та продавцями. Продаж напоїв у кредит та під заставу заборонено, заборонено продавати п'яному, особам, які не досягли 18-річного віку. Облаштовано великі їдальні та читальні, великий вибір книг, газет і журналів. Сукупність усіх цих заходів призвела до того, що споживання спиртних напоїв у Готебурзі скоротилося більш, ніж наполовину. Досвід товариства використовувався у Швеції, Норвегії та Фінляндії. Наразі у Швеції алкоголь можна купити тільки за серйозні гроші та за містом, ведеться постійна антиалкогольна пропаганда.

У погоні за доходами у бюджет та кишені алкогольних олігархів чиновники топчаться по майбутньому нації. Президент повинен на декілька років увести надзвичайний стан в питання вирішення цієї неймовірної катастрофи. Суспільство потрібно поступово лікувати від «культу чарки», збільшуючи вартість алкоголю, обмеживши і лімітувавши його продаж, пропонуючи інший здоровий спосіб життя, як складову національної ідеї.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram