ГлавнаяБлогиБлог Ольги Балицької

Будівельний дрес-код столиці

Пропоную вам зіграти в стару і добре вам знайому гру: «вірю/не вірю?».

На Воздвиженку можна заходити тільки у захисних касках та сигнальних жилетах, адже це суцільний будівельний майданчик.

Що скажете? Можливо в це повірити?

Початок гри. Правила.

Все розпочалося з того, коли ВАТ трест «Київміськбуд-1» імені М.П. Загороднього було дозволено виступити замовником та інвестором забудови урочища Гончари-Кожум’яки (відповідно до Розпорядження Київської міської державної адміністрації від 02 червня 2003 року № 928).

З 2000 року забудовник отримав дозвільні документи в тому числі: архітектурно-планувальне завдання для проектування будівництва житлових будинків з об’єктами соціально-громадського призначення в урочищі Гончари-Кожум’яки, в межах вулиць Кожум’яцької, Дегтярної та Гончарної; була погоджена проектна документація на забудову урочища Гончари-Кожум’яки (І черга). В цілому забудова почала здійснюватись/продовжується на підставі Дозволу на будівництво житлових будинків з об’єктами соціально-громадського призначення від 24 лютого 2010 року № 1873-Пд/С.

На сьогодні 1 етап будівництва завершено.

На даний час замовником ТОВ «УКРБУД ДЕВЕЛОПМЕНТ» виконуються будівельні роботи по 2 етапу зазначеної забудови мікрорайону.

І нарешті, головне, що нам поки що потрібно відкласти у пам’яті:

  • вулиці Гончарна, Воздвиженська, Дегтярна, Кожум’яцька у Подільському районі м. Києва знаходяться в об’єкті нової забудови по урочищу Гончари-Кожум’яки.

Йдемо далі.

Правила гри. Частина друга.

ВАТ трест «Київміськбуд-1» імені М. П. Загороднього» мало «передати» дороги, тротуари та мережі дощової каналізації за результатами 1 етапу будівництва на балансове утримання КП «ШЕУ Подільського району» (відповідно до додатків 1, 2 розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 04 червня 2014 року № 721).

Департамент транспортної інфраструктури нас сповістив, що КП «ШЕУ Подільського району» через окремі недоліки не можуть поки прийняти на свій баланс ділянку вулично-дорожньої мережі мікрорайону Воздвиженка.

Це питання так і «зависло» в повітрі.

Тепер ми запам’ятовуємо наступне:

  • проїзна частина та тротуари вулиць Гончарна, Воздвиженська, Дегтярна, Кожум’яцька знаходяться в об’єкті нової забудови по урочищу Гончари-Кожум’яки та НЕ ПЕРЕДАНІ на балансове утримання КП «ШЕУ Подільського району».

Правила гри. Частина третя.

Ми вже досить близькі до того, аби дати правильну відповідь у цій грі. Потрібно ще трохи терпіння, адже ми переходимо до кульмінації 

Будівельний майданчик - виробнича територія, яка виділяється в установленому порядку для розміщення об'єктів, що будуються, а також машин, матеріалів, конструкцій, комунікацій, виробничих і санітарно-побутових приміщень, які використовуються в процесі будівництва (Згідно з ДБН А.3.2-2-2009 Охорона праці і промислова безпека в будівництві). 

Вулиці Гончарна, Воздвиженська, Дегтярна, Кожум’яцька у Подільському районі м. Києва відповідають критеріям будівельного майданчику (згідно з ДБН А.3.2-2-2009 Охорона праці і промислова безпека в будівництві), які не передані, як ми пам’ятаємо, для обслуговування та експлуатації на балансове утримання КП «ШЕУ Подільського району».

Разом з тим, усі особи, що перебувають на будівельному майданчику, зобов’язані носити захисні каски, сигнальні жилети (відповідно до пункту 4.30 ДБН).

Більше того, допуск на будівельний майданчик сторонніх осіб або працівників, що не зайняті на роботах на даній території забороняється (згідно до пункту 4.28 ДБН).

В свою чергу, невиконання положень державних будівельних норм є порушенням містобудівного законодавства України, та може нести загрозу безпечному життю та здоров’ю громадян.

Трактування гри.

Нарешті ми можемо знайти відповідь на питання нашої гри, адже ми зрозуміли, що:

  • згідно з розпорядженням КМДА від 2 червня 2003 року №928, територія мікрорайону Воздвиженка є суцільним будмайданчиком ;

  • проїзна частина та тротуари зазначених вулиць не передані на балансове утримання КП «ШЕУ Подільського району». Тому на сьогоднішній день, також відносяться до зони будівельного майданчику ;

  • всі особи, що перебувають на будівельному майданчику, зобов’язані носити захисні каски, сигнальні жилети . Більше того, допуск взагалі забороняється стороннім особам.

Тож, або це будмайданчик, на який не поширюється дія ДБН, або фундація «Якісне житло» регулярно порушує закон. У який з цих варіантів вірять відповідальні департаменти, ми наразі з'ясовуємо. А у який більше вірите ви?

І наостанок можемо зіграти в нову гру: «зрада/прикра помилка?».

Ольга Балицька Ольга Балицька , Депутат Київради, член постійної комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram