ГлавнаяБлогиБлог Олени Бойко

Бій за суверенітет України

Минулий тиждень роботи парламенту відзначився перемогою чергового бою за суверенітет України: проголосовано «в цілому» законопроект 7163 «Про особливості державної політики із забезпечення  державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях». Важкий шлях законопроекту розпочався ще рік тому: він розглядався у різних комітетах Верховної Ради України, мав широку дискусію. Саме «Народний Фронт» наполіг на тому, щоб із законопроекту були виключені положення щодо «мінських домовленостей». Ми вимагали визнання Російської Федерації агресором, а захоплені території - окупованими. Важливо те, що законопроект продемонстрував світу чітку позицію всієї об'єднаної української влади.

Фото: EPA/UPG

Наголошую, що основне завдання закону -  визнати Росію державою-агресором, створити нову правову основу для вирішення завдання з відсічі ворожій агресії, а у перспективі – відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаного кордону. Закон дозволить захистити права та інтереси України в ході ймовірної миротворчої операції ООН на Донбасі. На жаль, жоден закон не зможе  ані зупинити війну, ані захистити мирне населення на окупованих територіях. Тут не повинно бути жодних ілюзій чи політичних маніпуляцій. Натомість це стане проясненням правової позиції України щодо злочинів Кремля, дозволить поширити норми міжнародного права на окуповані території щодо обов’язків країни-окупанта, дасть можливість розширити українські та міжнародні санкції проти Російської Федерації.  Цей закон - перший крок формування консолідованої правової претензії до Росії за усі збитки внаслідок агресії та окупації.Отже, очікуємо наступні кроки від Президента України та міжнародної спільноти щодо реалізації положень закону. Важливим є і постійний санкційний та дипломатичний тиск на Росію, і надання Україні летальних озброєнь та військової техніки, і рішення Ради Безпеки ООН про введення до окупованих районів Донбасу миротворців ООН – усе це задля забезпечення контролю окупованих територій, виведення російських військ та найманців, відновлення україно-російського кордону.

На жаль, п’ята колона Кремля намагається заблокувати визнання Росії агресором: на етапі прийняття закону було чимало провокативних заяв, дискредитація окремих положень закону, маніпулювання та відверто брехливі «фейки». Істерія агентів Кремля свідчила лише про те, що закон є правильним кроком у боротьбі проти окупанта. Наразі депутати «Опоблоку» зареєстрували проект Постанови про скасування голосування за закон 7163. Упевнена, що реваншизм недопустимий. Переконана, що український парламент здатен дати відсіч провокаторам та захистити національні інтереси. Тож закликаємо до єднання у боротьбі за українську державу, за незалежність, за право кожного громадянина на мирне небо, безпеку на рідній землі, а для наших дітей – безтурботне невоєнне дитинство.

Олена Бойко Олена Бойко , Народний депутат, "Народний фронт"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram