Як перемогти сміття на вулицях і у свідомості людей

До Німеччини — за передовим досвідом поводження із твердими побутовими відходами.

Делегація з Полтавщини вивчає німецький досвід збирання, утилізації та переробки побутових відходів. Ця поїздка стала можливою завдяки нашим партнерам — німецькому товариству міжнародного співробітництва GIZ.

Фото: Надано автором

Звалище, на якому зеленіє травичка та співають пташки

Перший наш пункт призначення — район Майнц-Кінціг-Крайс. Колись тут розташовувалося досить велике за нашими мірками сміттєзвалище площею 21 га. Для порівняння: сумнозвісне Макухівське звалище у Полтаві — 17 га, Деївське звалище Кременчука — 26 га. Утім, на відміну від тієї ж Макухівки, тут ви не зустрінете полчища безхатченків, які займаються сортуванням відходів. Картина зовсім інша — співають пташки, зеленіє травичка. Ось уже чверть століття на території колишнього звалища діє приватне переробне підприємство. Воно обслуговує 28 місцевих громад, а це — 377 тисяч мешканців.

Зайве говорити, що робота налагоджена з усією німецькою педантичністю — механізм працює мов годинник. Тут же, на території заводу, знаходиться установка з видобутку біогазу. Газ спалюється, а генеруюча установка виробляє електроенергію. Ось так сміття конвертується в кіловати електроенергії та реальні гроші. Занотовуємо і готуємося реалізувати побачене на рідній землі.

Місце, де переробляють пластик з половини Європи

Це в нас пластикові пляшки та поліетеленові відходи – справжній біч та виклик екології. Німці для себе давно вирішили цю проблему. Мають при цьому фінансовий зиск ще й допомагають позбавитися пластикових відходів сусідам, зокрема Франції та Італії.

Наша наступна зупинка — найпотужніший у Німеччині завод з переробки пластику «Krall». Сюди звозяться пластикові відходи мало не з половини Європи. Загалом, на заводі працює 5 різних ліній — одна переробляє пластик, інша — відпрацьовані соляні акумулятори, третя — CD-диски і так далі. Пластик та інші відходи оброблюють, подрібнюють і перетворюють на вторинну сировину. До речі, заводи-виробники законодавчо зобов'язанні використовувати продукт переробки у нових виробах. Це додатковий стимул переробляти пластикові відходи. Замість того, щоб забруднювати території та отруювати природу, відпрацьований пластик знаходить нове застосування у різноманітних виробах.

Фото: Надано автором

Франкфурт-на-смітті

Звісно, ж цей підзаголовок, не більше ніж каламбур. Але, реально місто, в якому мешкає понад 600 тисяч людей, у прохолодний період в буквальному сенсі обігрівається на смітті, чи правильніше сказати, зі сміття. Ми побували на «FRANKFURTER ENTSORGUNGS- UND SERVICE GMBH» - величезному сміттєспалювальному заводі. За рік тут горить синім полум’ям 525000 тонн сміття, або ж півтори тисячі тонн на добу. Теплової енергії вистачає, щоб обігрівати велику частину міста. Кілокалорії від спаленого сміття також генеруються в електроенергію.

До слова, завод розташований посеред житлового масиву, а отже, як бачимо, сміттєпереробні заводи цілком екологічно безпечні. Чи ви й правда допускаєте думку, що німці пішли б на порушення екологічних норм? Це аргумент для деяких вітчизняних скептиків, які волають про неприпустимість будівництва сміттєпереробних заводів поблизу населених пунктів.

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Що на німецьких вулицях?

Прогулюючись вуличками німецьких міст і селищ, звісно, ви одразу відзначите німецькі охайність і порядок. На вулицях встановлені контейнери для роздільного збирання сміття (їх щонайменше 5 різних видів), для зручності вони промарковані різними кольорами — наприклад контейнер для паперу — зеленого кольору, чорний — для хатнього сміття.

Однак, не треба все лише списувати на німецький менталітет — влада стимулює людей до роздільного збирання сміття, встановивши різні тарифи від 10 до 190 марок на його збір. Якщо все робиш правильно, платиш по мінімальному розряду, не хочеш сортувати відходи, будь ласкавий, сплачуй за найвищою розцінкою. Так, культура поводження зі сміттям тут формувалася не один десяток років, але ж треба колись починати і нам, чи не так?

Фото: Надано автором

Що у нас?

Звісно, нам доведеться багато вчитися і багато наздоганяти. Але перші кроки вже зроблено. По-перше — є бачення і є стратегія. З цього все починається. У Гадяцькому районі встановлено перші контейнери для роздільного збирання відходів. Створене спеціалізоване комунальне підприємство, яке займається збиранням сміттям. Визначено майданчики під полігони твердих побутових відходів та будівництво сміттєпереробного заводу. Починаючи із наших дітей привчаємо людей до правильного поводження з відходами. Якщо будемо швидко і невпинно рухатися в цьому напрямку, зможемо перемогти сміття. Адже не хочеться залишити нашим дітям, замість квітучої землі гігантський смітник. Тож, до роботи!

Олексій Матюшенко Олексій Матюшенко , депутат Полтавської обласної ради
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram