Райради - не радянське минуле, а сучасна європейська реальність

Багато хто, говорячи про райради, як про атавізм радянської системи, забуває відкрити ту ж таки Вікіпедію й почитати, що цей орган місцевого самоврядування є нормою для більшості європейських міст. В Берліні є 95 районів і в кожному обирається 45 депутатів. У Варшаві 18 районів і в кожному є свій депутатський корпус.

Фото: Макс Требухов

Справа, насамперед, в вертикалі української виконавчої влади, яка не бажає децентралізовуватися в столиці.

Суперечки щодо недоцільності проведення виборів та повернення інституту функціонування районних рад у Києві зводяться до одного: або кияни самостійно обирають владу, або ж владу киянам призначають в Адміністрації президента. Або ти, або тебе.

У 2010 році Черновецький та Партія регіонів ліквідували систему районних рад з метою абсолютного контролю над Києвом. З’явилася чітка ієрархія, встановлювався диктат Адміністрації Януковича в усіх районах столиці.

Попри гучні заяви про реформи та децентралізацію, діюча влада, вочевидь, не має наміру відновлювати місцеве самоврядування в районах Києва. Про неготовність центральної та київської влади бути ближчою до людей свідчить і «замовне» рішення Окружного адмінсуду Києва щодо призупинення виборів до райрад міста.

Дискусія щодо необхідності першочергового визначення повноважень районних рад, а вже потім обрання їх складу також є недоречною. Відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», обсяг і межі повноважень районних у містах рад та їх виконавчих органів визначаються Київрадою за узгодженням з райрадами з урахуванням загальноміських інтересів та колективних потреб територіальних громад районів у містах.

Таким чином, спочатку проходять вибори до райрад, і вже потім Київрада за узгодженням з новообраними депутатами райради, визначає повноваження районної ради.

Це не є просто міркуванням, це є вимога чинного законодавства.

Олександр Федоренко Олександр Федоренко , Громадський та політичний діяч
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram