ГлавнаяБлогиБлог Марини Бурмаки

Чим займатимуться 236 тис. київських школярів у цей тиждень канікул?

З понеділка школярі відпочивають на осінніх канікулах. Першу велику перерву в навчанні після літа варто провести активно і цікаво, тим більше, що рекордне тепло цими днями в Києві цьому сприяє.

Фото: LB.ua

Під час канікул шкільні гуртки та секції продовжать працювати, поряд з тим, районною та міською владою і просто з індивідуальної ініціативи для школярів організовано концерти, фестивалі, спортивні змагання, конкурси ерудитів, вікторини, творчі вечори, зустрічі, екологічні та природоохоронні акції, виставки образотворчого, декоративно-ужиткового мистецтва, народних ремесел та науково-технічної творчості.

Тож не варто проводити час вдома або просто в дворі власного будинку. Особливо це стосується підлітків, які часто не можуть організувати собі цікаве і корисне дозвілля. Причина цього – і спосіб проведення часу, звичний для їхньої родини (тому особливий ризик – діти з неблагополучних родин), і брак інтересу до того, що відбувається за межами власного кварталу, просто незнання про власні здібності і необхідність їх розвивати, неконтрольований перегляд телебачення та Інтернету.

Варто пам’ятати, що київські школярі мають набагато більше можливостей до змістовного дозвілля, у порівнянні з жителями інших населених пунктів. Так, 93-ох позашкільних закладах (ДЮСШ, Палаци юнацтва, Центри дитячої творчості тощо) займаються 98 тис. дітей. Майже 22 тис. столичних школяриків відвідують музичні школи та школи естетичного виховання. А всього, враховуючи гуртки і секції 499-ти шкіл, 98% маленьких киян зайняті різними формами позашкільної роботи.

Порівняймо: середні дані по Україні свідчать, що приблизно 40% українських підлітків НІКОЛИ не відвідували і не відвідують жоден гурток чи секцію. Лише кожна третя дитина молодшого шкільного віку ходить до спортивної школи, а кожна десята – до музичної школи.

Ця тема зовсім не виглядає другорядною. Підліток, не зайнятий справами, не залучений до різних активностей, має погану альтернативу для свого вільного часу. Ідеться уже не про інтелектуальний розвиток – а про здоров’я і навіть безпеку як самих молодих людей, так і тих, хто їх оточує.

Тому батькам, вчителям, соціальним працівникам, громадським діячам варто подвоїти зусилля, популяризувати різні способи проведення вільного часу, зацікавити підлітків, витягнути їх чи з Інтернет-реальності чи з реальності вулиці у поганому сенсі цього слова, особливо це надважливо у дні канікул.

Київ – велике місто, де відбувається багато цікавих подій. Відвідування їх у більшості випадків не пов’язано з високими витратами. На ці, осінні, канікули в культурному плані столиці чимало заходів для різної аудиторії. То ж варто привчати дітей проводити в Києві час цікаво і корисно.

Так, Київський палац дітей та юнацтва запрошує усіх охочих 30 жовтня о 17:00 на концерт творчих дитячих колективів «Ми любимо землю свою», а 31 жовтня о 12:00 на інтерактивну виставу «У пошуках магічного кристалу».

Серед найцікавіших заходів організатори відмічають: економічний брейн-ринг, походи-змагання з техніки туризму «Осінній марафон», міський конкурс юних конструкторів «У місті Фантазерську».

Крім того, 28 жовтня об 11:30 у Парку Вічної Слави біля пам'ятника Невідомому солдатові почалися урочистості з нагоди відновлення Почесної варти Поста № 1. Вахту Пам'яті біля Вічного Вогню юні кияни нестимуть з 28 жовтня до 6 листопада з 12:00 до 15:00.

Для старших класів цікавою буде зустріч лідерів учнівського самоврядування з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Валерією Лутковською, запланована на сьогодні. Також сьогодні відбудеться засідання батьківського клубу «Єдина родина» за темою «Комунікативні моделі взаємовідносин з дітьми».

Більш молодшим учням буде цікаво оглянути виставку трансформерів з героями улюблених фантастичних мультфільмів (ТРЦ «Мармедлад»). Для тих, кого цікавить історія Всесвіту, Ботанічний сад пропонує сучасний варіант інтерактивної гри – квест «Галактика пригод», присвячену цікавим фактам про космос. Літературно обдаровані діти зможуть спробувати себе під час майстер-класів з написання казок та складання віршів, які відбуваються у музеї Павла Тичини майже щодня. Містичний Київ дітям представлять організатори екскурсій «Слідами київських відьм та привидів» та «Кленовий дракон», учасникам якої розповідатимуть про таємниці київських дерев та запропонують зробити «справжнього» дракона з листя. По центру міста в неділю можна буде прогулятися з екскурсією «Жив-був кіт…», під час якої дізнатися про скульптури балерини, їжачка в тумані та інших, вироблених зі зрубаних дерев.

Марина Бурмака Марина Бурмака , Політолог, громадський діяч, президент Українського Центру суспільного розвитку
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram