ГлавнаяБлогиБлог Геннадія Ткачука

Уряд імітує боротьбу з підвищенням тарифів на ЖКГ

Прем’єра чергового дешевого фарсу під режисурою самого Азарова відбулась минулого тижня. Сюжет вистави закручений на «палкій любові» до народу та «безмежній турботі» про його благополуччя.

Фото: lg.ua

Головний герой – він же й режисер – глава уряду «зробив пальчиком» підлеглим і доручив перевірити обґрунтованість підняття тарифів на житлово-комунальні послуги в регіонах та навіть доповісти про результати перевірки в тижневий термін. Публічний прояв гніву викликали органи місцевого самоврядування деяких населених пунктів АР Крим, Дніпропетровської, Київської, Полтавської, Сумської, Харківської та Черкаської областей. Упродовж минулого тижня тут зросла вартість послуг з водопостачання, водовідведення, утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. За законами жанру, звісно, Микола Янович наголосив на неприпустимості необґрунтованого підвищення цін для населення та вимагав, щоб незаконно підвищені ціни на послуги ЖКГ були приведені до попереднього рівня.

Складається враження, що прем’єр-міністр не розуміє найпростіших речей: перш, ніж звинувачувати органи самоврядування у підвищенні тарифів, уряд має належно профінансувати – відповідно до Бюджетного кодексу – витрати місцевих бюджетів. Адже тарифи ростуть, бо місцеві бюджети не можуть сьогодні на належному рівні дотувати житлово-комунальну сферу. Усі кошти йдуть в інші сфери. Передусім – на виконання повноважень, які були делеговані місцевому самоврядуванню державою.

А тепер давайте пригадаємо - саме уряд і «регіональна» більшість у парламенті у 2013 році свідомо не додали місцевим бюджетам щонайменше 25 млрд. грн. Уряд, фактично, ліквідує з кожним роком інститут субсидій на оплату послуг ЖКГ, який покликаний амортизувати підвищення тарифів для найбільш соціально незахищених верств. З початку 2013 року загальна сума субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг склала 57,7 млн.грн, що на 15,8 млн. грн. менше, ніж за аналогічний період 2012 року. Це просто ганебна цифра, якщо зважити, що за три останні роки на ремонт приміщень Генпрокуратури було виділено майже 370 млн. грн. бюджетних коштів. От вам і яскравий приклад, як урядовий популізм дисонує з реальними кроками Кабміну Азарова.

І якщо ж органи місцевого самоврядування справді необґрунтовано підвищили тарифи, то прем’єр повинен давати доручення не вивчати ситуацію, а оскаржувати рішення органів самоврядування в суді. У іншому випадку ми можемо констатувати, що найвищий посадовець у країні не контролює ситуацію і повинен піти у відставку.

Геннадій Ткачук Геннадій Ткачук , Народний депутат України, "УДАР"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram