ГлавнаяБлогиБлог Даниила Монина

ЕСВ или развод бизнеса на «легализацию зарплат»

Принятая ночью 30.12.2014 редакция закона о легализации зарплат кардинально изменена в своей сути редакции 1-го и 2-го чтения и скорее напоминает игру государства с бизнесом в наперстки. Государство продолжает вести себя как шулер, надеясь развести бизнес на деньги. Результат будет предсказуемо плачевный.

Фото: Макс Левин

В газете Голос Украины 31.12.2014 появилась редакция изменения в Закон Украины, касательно изменений по cбору ЕСВ, которую наш премьер-министр обозначил как легализация Зарплат или ЕСВ 16.4%.

Чтобы ни у кого не было разночтений: Публикую ее в оригинале

Установити, що з 1 січня 2015 року при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам та/або при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами ставки єдиного внеску, встановлені частиною п’ятою статті 8 та статтею 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для платників єдиного внеску, визначених в абзацах другому та третьому пункту 1 частини першої статті 4 та статті 10, застосовуються з коефіцієнтом 0,4 (крім виключень, передбачених цією частиною), у випадку, якщо платником виконуються одночасно такі умови:

1) загальна база нарахування єдиного внеску за місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) та/або винагорода за цивільно-правовими договорами, в 2,5 рази або більше перевищує загальну середньомісячну базу нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік; або якщо загальна база нарахування єдиного внеску не перевищує в 2,5 рази, або більше загальну середньомісячну базу нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік, то платник замість коефіцієнту 0,4 застосовує коефіцієнт, що розраховується шляхом ділення загальної середньомісячної бази нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік на загальну базу нарахування єдиного внеску за місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) та/або винагорода, за цивільноправовими договорами (але в будь-якому випадку коефіцієнт не може бути менше 0,4);

2) середня заробітна плата по підприємству збільшилася мінімум на 30 відсотків у порівнянні з середньою заробітною платою за 2014 рік;

3) середній платіж на одну застраховану особу після застосування коефіцієнта складе не менше ніж 700 гривень;

4) середня заробітна плата по підприємству складе не менше трьох мінімальних заробітних плат.

З 1 січня 2016 року при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам та/або при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами ставки єдиного внеску, встановлені частиною п’ятою статті 8 та статтею 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для платників єдиного внеску, визначених в абзацах другому та третьому пункту 1 частини першої статті 4 та статті 10, застосовуються з коефіцієнтом 0,6.

Т. е. что мы имеем по факту:

1) п.2 противоречит п.1 коэффициент 0.4 применяется только если увеличить среднюю ЗП в 2.5 раза. Либо государство заставляет бизнес мухлевать со списочным составом предприятия, переводя из одного предприятия в другое для достижения п.1.

2) пункт 3 и 4 фиксирует, что средняя ЗП по предприятию должна быть не меньше чем 3654 грн. или возможно даже более с учетом пункта 3.

3) Законодатели фактически сделали условия, что сумма оплаты ЕСВ не уменьшится, а сумма налога Подоходного увеличиться в связи с легализацией, что фактически есть прямое увеличение налоговой нагрузки на бизнес при детенизации.

4) Тех, кто легально работал, заставляют еще повысить зарплату на 30%, что в условиях кризиса - практически нереально.

5) И главное, коэффициент будет уже 0.6 с 2016 года, что фактически эквивалентно что ЕСВ будет повышен с 16% ЕСВ до 25% уже через год.

Общий итог: Государство продолжает быть ШУЛЕРОМ с большой буквы. Бизнес будет игнорировать правила шулеров и работать с ЗП конвертах.

Даниил Монин Даниил Монин , Архитектор Решений
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram