Урядові «інновації»

Шановні читачі, до вашої уваги пропоную довідку щодо урядових законопроектів від 23.02.2015, якими змінюється законодавство, що вже враховано в балансі змін Держбюджету на 2015 рік.

Фото: EPA/UPG

1. Законопроект №2213 «Про внесення змін до статей 162 та 252 Податкового кодексу України».Законопроектом пропонується збільшити ставку рентної плати за видобування газу природного, що використовується для потреб населення, з 20% до 70%.

Це дозволить залучити до державного бюджету додаткові доходи, які планується спрямувати на пряму підтримку домогосподарств з низькими доходами, а також збільшить чисті доходи газовидобувних підприємств, які будуть використані на подальший розвиток галузі.

Також, з метою створення сприятливих умов для оперативного надання благодійними організаціями (їх філіями, представництвами) благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам пропонується звільнити таку допомогу від оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Перелік таких благодійних організацій буде встановлюватися Кабінетом Міністрів України.

Прийняття та реалізація законопроекту дозволить залучити у 2015 році до Державного бюджету України близько 9 млрд. гривень.

2. Законопроект №2212 «Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення»

Проектом Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ, зокрема, передбачено:

- зменшення виплат працюючим пенсіонерам;

- поступове збільшення пенсійного віку та робочого стажу на 5 років для спеціальних режимів пенсійного забезпечення починаючи з 1 березня 2015 року (на 6 місяців кожного року).

На виконання зазначених заходів Урядом розроблено зазначений законопроект щодо пенсійного забезпечення, яким з 1 березня 2015 року передбачено такі зміни:

- Підвищення на 5 років пенсійного віку та страхового стажу для осіб (поетапно для жінок), які мають право на пільгову пенсію та пенсію за вислугу років (Це стосується працівників з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списками №1 і №2, трактористів-машиністів, водіїв міського пасажирського транспорту, механізаторів, плавскладу, працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, спортсменів, артистів, робітників текстильного виробництва, доярок, авіаційних працівників);

- Застосування середньої заробітної плати за 2012-2014 роки для обчислення пенсії («замороження» рівня зарплат для нарахування пенсій);

- Виплата пенсії працюючим пенсіонерам у розмірі 85%, але не менше мінімальної;

- Не виплачувати пенсію особам у період роботи на посадах, які дають право на призначення спеціальних пенсій (народні депутати, держслужбовці та прирівняні до них особи, судді, прокурори, чорнобильці, дипломати, працівники НБУ, судові експерти, помічники-консультанти народних депутатів).

Реалізація таких заходів у 2015 році призведе до економії коштів Пенсійного фонду України та відповідно Державного бюджету України на покриття дефіциту Фонду у сумі 3,9 млрд. грн.

3. Законопроект №2209 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України»

Законопроект передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу України, якими пропонується:

1) врегулювати питання фінансового забезпечення з державного бюджету Республіканського вищого училища фізичної культури, загальноосвітнього навчального закладу І-ІІІ ступеня «Міжнародна українська школа», Державного загальноосвітнього навчального закладу гімназія-інтернат «Дитяча інженерна академія», Українського фізико-математичного ліцею (здійснювати фінансове забезпечення з Державного бюджету);

2) врегулювати питання здійснення з бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів видатків на підготовку робітничих кадрів на умовах державного замовлення у професійно-технічних та інших навчальних закладах державної та комунальної власності (розширення переліку отримувачів коштів субвенції);

З) визначити механізм розподілу і перерозподілу Кабінетом Міністрів України загальних обсягів освітньої та медичної субвенцій, субвенції на підготовку робітничих кадрів та на забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру, а саме:

- перерахування субвенцій 2 рази на місяць, а не щодекадно;

- розподіл та перерозподіл обсягів субвенцій КМУ здійснює без погодження із бюджетним Комітетом;

4) врегулювати питання фінансового забезпечення діяльності нових державних органів у разі їх утворення у 2015 році – визначається Кабінетом Міністрів України без погодження із ВРУ.

4. Законопроекти №2210 «Про внесення змін до Податкового кодексу України» та №2211 «Про внесення змін до Митного кодексу України»

Розроблений Урядом для зменшення видатків Пенсійного фонду. Передбачається, що посадовим особам контролюючих органів, у період роботи у органах Державної фіскальної служби, пенсії, призначені відповідно до чинного законодавства України, не будуть виплачуватися.

Крім того, з метою встановлення рівних підходів до всіх застрахованих осіб – передбачені зміни щодо відшкодування шкоди посадовим особам контролюючих органів у розмірах, визначених законодавством у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, а саме відміняються виплати:

- 10-ти річна заробітна плата у разі загибелі посадової особи при виконані службових обов’язків;

- 5-ти річна заробітна плата у разі заподіяння посадовій особі тяжких тілесних ушкоджень, що перешкоджають зайняттю професійною діяльністю, під час виконання службових обов'язків;

- Однорічна заробітна плата разі заподіяння посадовій особі легких чи середньої тяжкості тілесних ушкоджень під час виконання нею службових обов'язків.

До слова:

Прийняття вказаних законопроектів на додаток до внесення змін до закону про Державний бюджет України на 2015 рік та підняття цін на газ і тепло для населення – є попередніми заходами для отримання першого траншу за Програмою співпраці з МВФ.

Андрій Павловський Андрій Павловський , Експерт з питань соціальної політики
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram