ГлавнаяБлогиБлог Віктора Тарана

Нацагентство запобігання корупції сформоване з порушеннями регламенту і не може працювати

Сьогодні, як секретар конкурсної комісії з відбору членів Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), відкликав свій підпис під протоколом про обрання керівного складу агентства. Змушений був піти на цей крок, оскільки формування протоколу відбулося з численними порушеннями регламенту. При цьому у фінальний протокол, який подали на розгляд в Кабмін, не було внесено ряд пунктів щодо недоброчесності та конфлікту інтересів окремих кандидатів.

В протоколі потрібно було розписати три важливих факти, які свідчать про порушення принципів доброчесності та етичних стандартів під час обрання членів НАЗК. Перший - щодо конфлікту інтересів у голови Нацдержслужби Констянтина Ващенка, під час його голосування за пана Скопича. Справа в тому, що Скопич є його заступником і непрямим підлеглим Прем’єр-міністра. Вочевидь, Ващенко не мав би брати участь у голосуванні за Скопича через конфлікт інтересів, але під час фінального голосування він проігнорував це елементарне правило доброчесності. Другий факт – те, що інша кандидатка Наталія Корчак, як було з’ясовано, пов’язана з Прем’єр-міністром і Міністром юстиції, адже була їх викладачкою в університеті. Таким чином, пані Корчак не зможе розглядатися як безсторонній і незалежний член НАЗК.

Третій факт - це зрив публічних домовленностей, в рамках який пан Констянтин Ващенко обіцяв підтримати членом НАЗК кандидата від Громадськості, юриста Федора Веніславського. Однак, всупереч публічних домовленностей, Ващенко не дотримався своїх обіцянок, чим позбавив Вениславського місця в НАЗК.

Після засідання комісії працівники Міністерства Юстиції пообіцяли внести усі ці зауваження у фінальний протокол і надати на розгляд усім членам конкурсної комісії. Проте вже за кілька годин, в обхід секретаря та членів комісії, протокол без обіцяних правок був переданий до Кабінету Міністрів.

Таким чином, було порушено пункти 11 і 12 Регламенту про Конкурсну комісію. Зокрема, пункт 11, який говорить, що протокол має містити обґрунтування рішення та його зміст, чого не було зроблено.

А також пункт 12, який говорить що Протокол засідання конкурсної комісії підписується присутніми на її засіданні членами конкурсної комісії. Член Конкурсної комісії В. Сущенко вже зробив публічну заяву, що не підписував протокол.

Про моральну сторону такого обману говорити іще складніше. Кабмін знову вирішив розвести громадськість, «як кошенят».

Подібні дії з боку окремих працівників Мін’юсту підривають довіру до НАЗК у суспільстві в цілому. Тому я відкликати свій підпис з протоколу засідання. Наступний крок - винесення питання на засідання КМУ про скасування постанови про затвердження складу НАЗК.

Віктор Таран Віктор Таран , Менеджер групи публічні фінанси «Реанімаційного Пакету Реформ», експерт Центру політичних студій та аналітики
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram