ГлавнаяБлогиБлог Леоніда Козаченка

Відмовитись від добрив з Росії - реально

Українських аграріїв почули - антидемпінгові мита на азотні добрива з Росії не будуть вводитися ще півроку. Водночас Україна має намір відкрити двері для постачальників з усіх країн світу, аби наші фермери отримали альтернативу російським міндобривам. Ці два кроки надзвичайно важливі. Вони допоможуть тримати ціни на карбамід та КАС в Україні під контролем, наскільки це можливо.

Фото: infoindustria.com.ua

Однак такі дії – лише «знеболювальна таблетка». Насправді, проблема ховається значно глибше. Український АПК назавжди залишиться залежним від іноземних міндобрив, якщо не буде відновлена вітчизняна хімічна промисловість.

Ще 10 років тому українські добрива для власних потреб були дешевшими за ті, які ми отримували з Росії, Білорусії, Прибалтики. Якщо відновимо потужності їх виробництва хоча б до того рівня, то зможемо відмовитися від великої частини імпортних поставок.

Звичайно, завдання №1 – позбутися залежності від азотних добрив з РФ. Росія – країна-агресор, у будь-яку хвилину вона може завдати надзвичайно болючого удару по українському АПК, просто зупинивши поставки добрив в Україну. Така провокація викличе хаос на ринку. Обсяг сільгоспвиробництва впаде, експорт зменшиться, почнеться новий виток економічної кризи.

Чому ми досі цього не зробили? Головна причина – конфлікт з Росією. Основна сировина для виробництва мінеральних добрив – це газ. Зараз нам Росія перекрила постачання газу, а купувати із реверсом в Європейському Союзі означає платити за нього більше. Тобто ціна на вітчизняні міндобрива підвищується дуже суттєво.

Подолати проблему можна двома шляхами. Перший – негайно приступити до державної програми розробки та освоєння родовищ газу в Україні. Другий – перейти на використання так званого синтез-газу, як це робить Китай. Для виробництва такого газу потрібне буре вугілля, якого дуже багато в Україні і видобувати яке простіше, бо глибина залягання менша. Саме завдяки синтез-газу Китай вийшов у світові лідери по виробництву мінеральних добрив. І це дуже важливий для України досвід! Ми повинні якнайшвидше його переймати, модернізуючи вітчизняні хімічні підприємства.

Є ще один важливий момент - виробляти міндобрива самим вигідніше, ніж купувати за кордоном. Це і робочі місця, і податки, які підприємства будуть сплачувати в бюджет, і вирішення багатьох логістичних проблем. Для країни національне виробництво завжди краще, ніж імпорт.

До 1 липня антидемпінгові мита на міндобрива з РФ вводитися не будуть. Планується, що до того часу Верховна Рада прийме закон, який скасує ввізні мита на міндобрива для інших країн. Далі – питання про модернізацію нашої промисловості. Або ми її робимо, або ріжемо заводи на металобрухт і завжди будемо приречені до імпорту. На місці Уряду я би зробив усі можливе, щоб врятувати нашу хімічну галузь, від якої напряму залежать українські аграрії.

Леонід Козаченко Леонід Козаченко , голова Ради підприємців при КМУ
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram