ГлавнаяБлоги

«Рентабельне» голосування

1 листопада Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №3038, яким пропонується передати частину ренти з видобутку нафти і газу місцевим бюджетам. Справедливий розподіл рентної плати від видобутку нафти і газу вкрай важливий для справжньої економічної децентралізації. Всі ми знаємо просту істину – громади будуть самостійними лише тоді, коли в місцевих бюджетах будуть кошти на вирішення проблем цих громад. Це аксіома, яка не потребує доведення.

Фото: blackseanews.net

Зараз місцеві бюджети всіх рівнів не мають з нафтогазового промислу ні копійки – вся рента йде до державної скарбниці. Я дуже добре знаю цю проблему, бо представляю в парламенті Полтавщину, де поклади нафти і газу одні з найбільших. А яку ж компенсацію отримують жителі міст і сіл Полтавщини, де ведеться видобуток? Жодної! Притому, що дуже часто такий промисел супроводжується погіршенням екологічного стану, у людей псується вода в колодязях, повітря, яким вони дихають. Все це негативним чином впливає на здоров’я місцевих мешканців. Величезні фури, які постійно курсують з місць видобутку, вщент розбивають дороги. Натомість місцева влада повинна сприймати таку несправедливість як належне, адже рішень вона не приймає, коштів не отримує.

Для вирішення цієї проблеми в Раді було зареєстровано два законопроекти №3038 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо упорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату)» та альтернативний №3038-1 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо справедливого розподілу рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату)», автором якого я є.

Законопроект №3038-1 був зареєстрований вже з врахуванням того сумного досвіду, який я отримав, зіткнувшись з цією проблемою у себе в області. Не раз доводилося чути скарги і жителів області, і місцевої влади на такий стан справ, який, я переконаний, повинен бути змінений.

Моїм законопроектом пропонується зараховувати до держбюджету 90% ренти від видобутку нафти і газу на материковій території України. Інший законопроект пропонує віддавати в держбюджет 95% ренти, враховуючи також видобуток на морському шельфі. Відповідно, залишок у розмірі 10% ми пропонуємо розділити в такій пропорції: 4 % - до обласного бюджету, 5 % - до районного бюджету чи бюджету об’єднаних громад і 1 % - до бюджету того населеного пункту, де ведеться видобуток. Автори законопроекту №3038 ті 5%, які не йдуть до держбюджету, розподіляють наступним чином. 1,5 % - до районних бюджетів чи бюджетів об’єднаних територіальних громад та стільки ж - до обласних бюджетів, а 2% - до бюджетів населених пунктів за місцем видобування.

І хоч вважаю нашу систему розподілу ренти актуальнішою та більш сприятливою для місцевих бюджетів, але перш за все я переконаний, що повинна бути вирішена сама проблема, а спосіб її вирішення може бути різний. Основний і альтернативний законопроект пропонують схоже вирішення важливої проблеми, але з різними моделями розподілу рентної плати.

І оскільки профільний комітет все ж підтримав за основу законопроект №3038, то Рада проголосувала в першому читанні саме його. Тепер важливо якнайшвидше підготувати законопроект до другого читання, адже на цей закон справді чекають місцеві громади. Тому як автор альтернативного законопроекту я вирішив приєднатися до авторського колективу законопроекту №3038.

Олег Кулініч Олег Кулініч , депутат Верховної Ради, група "Відродження"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram