ГлавнаяБлогиБлог Юрія Огірчука

Зростання цін на паливо продовжиться

Березень був багатим подіями на паливному ринку. Однак, найважливішим й, нажаль, найнеприємнішим фактом залишається 5% підвищення роздрібних цін на усі види світлих нафтопродуктів впродовж місяця. У сегменті автомобільного пропан-бутану картина ще більш неприємна – за останні тридцять днів ціни на цей популярний вид палива підвищилися у середньому по країні на 12,3%, вкотре перетнувши психологічну планку у 6 грн. за літр. Але й це не межа…

Фото: vladnews.ru

Так, за моніторинговими даними НТЦ «Псіхея», з початку березня бензин А-80 на заправках України подорожчав у середньому на 4,96% й пропонується по 9,98 грн./л. (+47 коп.) Роздрібні ціни на А-92-й за той же період зросли на 4,24% - до 10,47 грн./л. (+43 коп.). Високооктановий А-95-й подорожчав на 4,99% - до 10,82 грн./л (+52 коп.), а дизпаливо зросло в ціні за місяць на 4,20% й пропонується у середньому по 10,09 грн./л (+37 коп.).

Після тривалого періоду стабільності на ринку скрапленого пропан-бутану спостерігається просто таки панічне зростання цін – за останній місяць середньоринкова вартість цього популярного виду палива зросла на 12,33% (!) - до позначки у 6,41 грн./л.

Отже, для першого місяця весни була характерною загальна тенденція до підвищення цін на усі види палива. Почавшись з другої декади лютого, здорожчання нафтопродуктів в Україні, судячи з усього, продовжиться й у квітні.

Разом з тим, рівні цін, що їх уже досягли основні гравці роздрібного ринку області у гонитві за збереженням власної маржі з урахуванням загальносвітового здорожчання нафтової сировини й в умовах тотальної залежності внутрішнього рику від імпорту, загрожують обернутися суттєвим зниженням попиту. Таким чином, переконує заступник директора НТЦ «Псіхея» Геннадій Рябцев, суттєво росту цін чекати не доводиться, й у квітні темпи росту не будуть перевищувати 10 копійок за тиждень, а подорожчання буде набагато менше, ніж воно було у березні.

При цьому, судячи з усього, вже у другій декаді квітня літр якісного імпортного бензину марки А-95 коштуватиме більше 12 гривень, а середня ціна його вітчизняного аналогу перевалить за позначку в 11 грн./л. Ціни на паливо продовжать неухильно рости. Така тенденція характерна для всього світового співтовариства.

Як бачимо, ціни на паливо в Україні продовжують зростати й тоді, як на світових ринках вони дещо стабілізувалися. Утім, подібна ситуація є традиційною для українського ринку навесні – зазвичай подорожчання пального відбувається під час посівної, і до літа уряд долає цю проблему, застосовуючи переважно адміністративні методи.

Однак, на разі урядовці не бачать реальних механізмів перелому ситуації. Й максимум, на що вони спромоглися – це початок минулого тижня перевірки Антимонопольним комітетом обґрунтованості підвищення роздрібних цін.

Якими будуть результати цієї перевірки невідомо, адже навіть перший заступник голови комітету Рафаель Кузьмін згодний з тим, що в Україні є підстави для росту цін у зв'язку зі збільшенням вартості нафти на світових ринках. Єдине, що турбує чиновника – це швидкість підвищення цін у роздробі, яка не у повній мірі відповідає світовій кон'юнктурі.

Геннадій Рябцев уважає початок перевірки превентивним заходом, оскільки ріст цін на паливо об'єктивний і дійсно викликаний зовнішніми факторами, і приводу для втручання в ринок зараз немає. Оскільки роздрібна націнка операторів нафтопродуктів зараз у середньому не перевищує 5%, це означає, що зараз ніяких зловживань немає, зазначає експерт.

Юрій Огірчук Юрій Огірчук , Аналітик розвитку паливного ринку
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram