Новий закон про мови – це політична Вавілонська вежа, яка може зруйнувати державність

Сам факт прийняття парламентом нового Закону про мовну політику в Україні, форма його затвердження – є такими, що вселяють недовіру до нього, до його легітимності.

Фото: Макс Левин

Об’єднані ліві пропонували політикам накласти 5-річний мораторій на зміни, які розколюють суспільство. На жаль, правляча коаліція не дослухалась до нашого голосу. Новий Закон посилить відцентрові тенденції в Україні, активізує націоналістичні сили, які мріють розколоти державу. Найбільша напруга буде в Закарпатті, Буковині, Криму, прогнозує політик. Двадцять один рік Україна гуртувалася навколо ідеї незалежності і самостійності. Громадяни почали звикати і успішно, особливо молодь, оволодівати державною мовою. Стаття 10 Конституції надійно захистила мови національних меншин, дала особливе право на розвиток російської мови. Потрібно йти цим спокійним шляхом, щоб кожна дитина знала в Україні рідну, державну, російську і англійську чи інші іноземні мови.

Обстановка, в якій проголосовано Закон, ті протиріччя, які він посіяв в суспільстві, йде на шкоду державі. Це політична Вавілонська вежа, яка може привалити процеси державотворення.

Закликаю Президента, Конституційний Суд ветувати цей Закон, визнавати його нелегітимним.

Парламент, всі основні політичні гравці мусять сісти за стіл переговорів і цивілізовано домовитись про вирішення мовної проблеми. Вона, до речі, сьогодні не так гостро цікавить людей, як теми розміру зарплат, пенсій, доступності житла, подолання безробіття, якості освіти і медицини.

Вирішальне слово повинні говорити професіонали, фахівці, філологи, освітяни, а не нарвані політики, для яких політична війна, протистояння, дискусії, суперечки – є рідною стихією.

Закликаю всіх політиків до розуму, тверезого глузду, діалогу і примирення.

Станислав Николаенко Станислав Николаенко , Ректор Национального университета биоресурсов и природопользования Украины (НУБиП)
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram