ГлавнаяБлогиБлог Олега Ляшка

Влада хоче закрити рот журналістам, щоб потім їх знищити

Вчора, 18 вересня Верховна Рада проголосувала в першому читанні проект закону про посилення відповідальності для журналістів за посягання на честь, гідність та ділову репутацію особи, внесений регіоналом Віталієм Журавським.

Фото: Макс Левин

Я категорично проти прийняття цього документу і вимагаю прийняти законопроект про недоторканість журналістів, який я зареєстрував у парламенті ще півроку тому.

Я переконаний, у разі прийняття законопроекту про відповідальність журналістів за наклеп, в Україні буде остаточно поховано свободу слова. Відтак будь-якого журналіста без суду та слідства можна буде запроторити до в’язниці. В такому разі – знайти підставу для цього можна буде дуже легко.

Крім того зауважу, встановлення відповідальності за наклеп призведе до порушення міжнародних зобов’язань щодо дотримання стандартів свободи слова, взятих Україною перед Радою Європи. Я не допущу прийняття цього законопроекту у другому читанні, якщо треба, то ляжу кістьми.

Ініціатива документу, який порушує права журналістів зумовлена тим, що влада боїться тих, хто говорить правду. Для неї вигідно брехати народу про «покращення» без перешкод. Ця банда відгороджується від людей парканами і охоронцями. Влада закриває рот журналістам і розв’язує собі руки для їх знищення. Після прийняття цього закону в хід підуть масові переслідування представників ЗМІ. Саме тому, я вимагаю прийняти законопроект, який передбачає встановлення недоторканності для журналістів, автором якого виступаю.

Иначе как глупостью и идиотизмом назвать принятие этого закона мы не можем. Власть просто обезумела, не понимая, что она делает. Лишения свободы за клевету - это средневековый способ расправы не только с политическими оппонентами, но и со свободной прессой

— Комментари ВО "Батькивщина"

Україна повертається в епоху «кучмізму», коли за правду журналістів кидали до в’язниць, позбавляли життя. У 2000 році мене було засуджено до трьох років позбавлення волі, із забороною займатися журналістською діяльністю начебто за наклеп на виконуючого обов’язки прем'єр-міністра України Дурдинця. Але у 2006 році Європейський суд з прав людини виправдав мене і постановив виплатити мені грошову компенсацію.

Повірте, я не з чуток знаю, як пригнічується свобода слова у державі, і яким чином здійснюється тиск на пресу. Але я та моя команда, будемо перешкоджати регіоналам поставити хрест на українській журналістиці і після приходу до влади ми відновимо свободу слова в Україні!

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram